Annons
Annons

Här är årets 15 hetaste rookies i NHL

Tre spelare från Toronto Maple Leafs tar plats på Pro Hockeys ranking över de hetaste Calder Trophy-kandidaterna i NHL. Säsongen 2016–17 kommer antagligen att vara över för deras del när slutspelet tar vid, men för de hårt prövade fansen blir det en föraning om den ljusa framtid som förhoppningsvis ska komma.
Av Uffe Bodin

Säsongen 2016–17 belyser både storheten och svagheten i Toronto Maple Leafs organisation. Samtidigt som Leafs firar hundraårsjubileum som NHL-klubb 2017 är det 50 år sedan man vann Stanley Cup senast. Fram till 1967 tog Leafs hem Stanley Cup 13 gånger. Därefter har man knappt kommit i närheten av hockeyns heliga graal. För klubbens supportrar har de senaste decennierna varit en rätt tröstlös väntan på framgång. Klubben har gång efter annan fallit offer för sin egen överambition, vilket ofta lett till dåliga resultat och halvhjärtade återuppbyggnadsförsök. När Brendan Shanahan tog över som president för Maple Leafs 2014 skedde en kursförändring som har potential att ta klubben mot toppen av ligan. Istället för att satsa sig ur sin kris med hjälp av dyra free agents och kostsamma trejder har klubben valt en mer långsiktig strategi. Nu är det de egna draftvalen som ska leda vägen. Det leder oss in på årets kamp om Calder Trophy. Pro Hockey har inte mindre än tre Maple Leafs-spelare på listan. Och inte bara det. Samtliga finns med i toppskiktet av rankingen. De senaste tre åren har klubben nämligen använt sina förstaval på tre spelare som med gemensamma krafter har kapacitet att ge Toronto Maple Leafs äran åter. Auston Matthews, William Nylander och Mitchell Marner är inte mogna att ge Leafs sitt stora lyft än, men de kommer att ge fansen anledning att njuta av hundraårsjubileet även om laget inte går hela vägen till slutspel.

 

15. Matt Murray

Målvakt, Pittsburgh Penguins

Stanley Cup-hjälte – och fortfarande rookie. Ja, trots vårens succé med Penguins går Murray in i säsongen 2016–17 som ”nykomling”. Allt gick ynglingens väg under våren och han halkade in i slutspelet till stor del på grund av Marc-André Fleurys skadebekymmer. Med en frisk Fleury, som faktiskt hade en riktigt stark grundserie i fjol, får Murray det tuffare att hävda sig.

Snabba fakta

Ålder: 22 år
Längd: 194 cm
Vikt: 81 kg
Plockhandske: Vänster

 

14. Shea Theodore

Back, Anaheim Ducks

Under förra säsongen pendlade han mellan Anaheim och San Diego i AHL. Nu blir det svårt att hålla den följsamme tvåvägsbacken borta från NHL. Gjorde 37 poäng på 50 matcher som rookie i AHL och hade ytterligare åtta poäng på 19 matcher i NHL. Har allt man kan önska sig av en modern back som bidrar i båda ändarna.

Snabba fakta

Ålder: 21 år
Längd: 188 cm
Vikt: 88 kg
Klubbfattning: Vänster

 

13. Pavel Buchnevich

Forward/Center, NY Rangers

Rangers har inte varit bortskämda med att ha lovande spelare i sin pipeline de senaste åren. Satsningen mot Stanley Cup har kostat en hel del draftval och talang. I spelgeniet Buchnevich, draftad i tredje rundan 2013, får man i alla fall en mogen och lurig forward som är redo för en topp nio-roll redan nu. Har redan tre hela seniorsäsonger bakom sig i KHL.

Snabba fakta

Ålder: 21 år
Längd: 185 cm
Vikt: 80 kg
Klubbfattning: Vänster

 

12. Sebastian Aho

Forward/Center, Carolina Hurricanes

I skuggan av Patrik Laine och Jesse Puljujärvi hade Sebastian Aho en smått fenomenal säsong både nationellt och internationellt. Blott 18 år gammal sköt han 20 mål och snittade en poäng per match i finska Liiga samtidigt som han vräkte in poäng när Finland vann JVM och hade ett strålande VM i Ryssland, där det blev silver. Carolina kan ha gjort ett jättekap när man draftade finländaren i andra rundan 2015.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 181 cm
Vikt: 78 kg
Klubbfattning: Vänster

 

11. Pavel Zacha

Center, New Jersey Devils

I fjol var han snubblande nära att ta en plats i Devils lagbygge, men blev den sista spelaren som fick lämna lagets träningsläger. Den store tjecken dominerade i juniorligan OHL innan han fick avrunda säsongen med att NHL-debutera – och göra två assist i en match mot Toronto. Den här säsongen kommer han inte att bli bortskickad efter träningslägret. Zacha är precis den typen av spelare Devils skriker efter.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 191 cm
Vikt: 95 kg
Klubbfattning: Vänster

 

10. Ivan Provorov

Back, Philadelphia Flyers

Obalansen mellan tillgången på skickliga forwards och skickliga backar har varit påtaglig i rysk hockey. Ivan Provorov och Mikhail Sergachev, som draftades av Montréal i somras, är bevis på att det kan vara på väg att förändras. Provorov har två riktigt starka säsonger bakom sig i WHL och har jämförts med självaste Ray Bourque på grund av sin mångsidighet som försvarsspelare.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 185 cm
Vikt: 91 kg
Klubbfattning: Vänster

 

9. Zach Werenski

Back, Columbus Blue Jackets

Det blev en sjujädra säsong för Zach Werenski. Efter att ha valts som åttonde spelare av Columbus i draften hann han dominera på University of Michigan, föra USA till JVM-brons, skriva NHL-kontrakt och hjälpa Blue Jackets farmarlag Lake Erie Monsters till Calder Cup-titeln i AHL. Vid 18 års ålder var Werenski slutspelets bästa back och gjorde 14 poäng på 17 matcher. Columbus har redan vikt en plats åt honom i truppen.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 188 cm
Vikt: 95 kg
Klubbfattning: Vänster

 

8. Jimmy Vesey

Vänsterforward, New York Rangers

Han var något av vårens och sommarens hockeyföljetong, Jimmy Vesey. Efter att ha draftats av Nashville i tredje rundan 2012 fullföljde han sin fyraåriga utbildning vid Harvard University. Det gav Hobby Baker Award-vinnaren möjligheten att utnyttja ett kryphål i kollektivavtalet och bli free agent. Till Nashvilles stora förtret valde han den lösningen och sajnade med Rangers i augusti.

Snabba fakta

Ålder: 23 år
Längd: 185 cm
Vikt: 88 kg
Klubbfattning: Vänster

 

7. Kyle Connor

Forward/center, Winnipeg Jets

Det blev bara en säsong på University of Michigan för Kyle Connor. Och tacka sjutton för det. Amerikanen, vald som 17:e spelare i draften 2015, vann collegehockeyns poängliga med bred marginal efter att ha samlat på sig 71 poäng på 38 matcher. Trots det blev han av någon obegriplig anledning petad från USA:s JVM-lag och enligt många rånad på Hobey Baker Award som collegehockeyns främste. Winnipeg lär knappast ge 19-åringen kalla handen. Tillsammans med spelare som Patrik Laine, Mark Scheifele och Nikolaj Ehlers utgör han navet i klubbens ljusa framtid.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 185 cm
Vikt: 80 kg
Klubbfattning: Vänster

 

6. Mitchell Marner

Högerforward, Toronto Maple Leafs

En trollgubbe som har jämförts med Patrick Kane. När Mitchell Marner gick som fyra i draften 2015 var det många som ifrågasatte om han verkligen kunde lämna ett avtryck i NHL på grund av sin storlek. Förra säsongen använde han till att täppa till truten på alla belackare. Han dominerade med eftertryck i juniorligan OHL och fortsatte med att göra 44 poäng på 18 slutspelsmatcher när London Knights vann ligan och sedan ytterligare 14 poäng på fyra matcher när det blev seger även i det stora juniormästerskapet Memorial Cup. Marner har inget mer att bevisa i juniorhockeyn. Det är i Toronto den spännande framtiden finns.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 180 cm
Vikt: 74 kg
Klubbfattning: Höger

 

5. Dylan Strome

Center, Arizona Coyotes

Det brukar sägas att man behöver en storvuxen och kraftfull förstacenter i stil med Joe Thornton, Anze Kopitar eller Ryan Getzlaf för att kunna hävda sig längst ute i väst. Det var därför dåvarande general managern Don Maloney valde Dylan Strome som tredje spelare i draften 2015. Han var nära att ta en plats i Arizona redan i fjol, men fick ytterligare ett år med Erie Otters i OHL och använde det till att bjuda på en ny 100-poängssäsong. Ser ut att vara redo att följa Max Domi och Anthony Duclair i deras fotspår och bli en bärande spelare för Coyotes redan som rookie.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 190 cm
Vikt: 84 kg
Klubbfattning: Vänster

 

4. Jesse Puljujärvi

Högerforward, Edmonton Oilers

Edmontons fans gapade av förvåning. Alla hade förväntat sig att Columbus Blue Jackets – med sin finske general manager Jarmo Kekäläinen – skulle drafta Jesse Puljujärvi som tredje spelare. Istället satsade man på franskkanadensaren Pierre-Luc Dubois, vilket medförde att Puljujärvi landade i Oilers knä. Efter Patrik Laines uppvisning under slutet av förra säsongen var det lätt att glömma Puljujärvis formidabla JVM, där han blev MVP, och hans starka säsong med Kärpät. Men för Oilers är han en given NHL-spelare redan nu. Speciellt med tanke på att man egentligen bara har Jordan Eberle av värde på högerkanten. Kan bli Connor McDavids framtida lekkamrat.

Snabba fakta

Ålder: 18 år
Längd: 193 cm
Vikt: 92 kg
Klubbfattning: Höger

 

3. William Nylander

Högerforward, Toronto Maple Leafs

Han hade en ganska framskjuten position på den här listan redan i fjol. Då valde Toronto Maple Leafs att låta Nylander stå på tillväxt i AHL under stora delar av säsongen. Det var kanske frustrerande för svensken själv, men han tog tillfället i akt att visa han inte hade några problem att anpassa sig till det tuffare spelet i Nordamerika. Innan hjärnskakningen på JVM ledde han poängligan i AHL med bred marginal. När han slutligen kastades in i NHL i februari gjorde han 13 poäng på 22 matcher och var under stundom en av Torontos bästa spelare. Att han nu förväntas bilda radarpar med draftettan Auston Matthews lovar gott inför ”den riktiga” rookiesäsongen

Snabba fakta

Ålder: 20 år
Längd: 181 cm
Vikt: 86 kg
Klubbfattning: Höger

 

2. Patrik Laine

Högerforward, Winnipeg Jets

Jämförelserna med Teemu Selänne och Alexander Ovechkin har skapat något av Laine-hysteri i Winnipeg. Ingen skulle bli speciellt förvånad om han lyckas leva upp till dem en vacker dag. För är det något Patrik Laine har bevisat under sin korta men händelserika karriär på seniornivå är det att han har förmågan att växa med uppgiften. Vare sig det har handlat om JVM, finska slutspelet eller VM har han lyft sitt spel till en ny nivå. Det dödliga skottet, kraften på isen och spelsinnet gör honom till en väldigt speciell spelare. Det kommer att bli en ynnest att följa hans framfart på NHL-isarna i vinter.

Snabba fakta

Ålder: 18 år
Längd: 194 cm
Vikt: 91 kg
Klubbfattning: Höger

 

1. Auston Matthews

Center, Toronto Maple Leafs

Han blev utmanad av Patrik Laine och vissa tyckare ansåg till och med att finländaren var spelaren som Toronto Maple Leafs borde använda förstavalet på. Men för Leafs fanns det aldrig någon tvekan. Inte sedan Mats Sundins glansdagar har man haft den där kompletta förstacentern som har kapacitet att dominera över hela isen. Auston Matthews var schweiziska ligans bästa spelare förra säsongen och följde upp det med en fenomenal VM-turnering för USA. Mycket talar för att han kommer att vara Maple Leafs förstacenter innan säsongen är över. Och som vi ser det talar lika mycket för att den Arizonafödde amerikanen får ta emot Calder Trophy som ligans bästa rookie i Las Vegas till sommaren.

Snabba fakta

Ålder: 19 år
Längd: 189 cm
Vikt: 90 kg
Klubbfattning: Vänster

 

Fotnot: För att listas som rookie i NHL får man maximalt ha spelat 25 matcher i ligan tidigare – eller maximalt ha spelat sex matcher i två efter varandra följande säsonger. Spelaren får heller inte vara äldre än 26 år räknat från den 15 september samma år som säsongen startar.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 8 2016.

 

Jesse Puljujärvi. Bild: Getty Images

Får Jesse Puljujärvi en topp-6-roll redan i år? Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This