Annons
Annons

Spelarlöner har alltid fascinerat fans och media som följer NHL. Konstigt vore annat när summorna nästan kan te sig overkliga för många människor. Numera är dock intresset för vad spelare tjänar av en helt annan karaktär.
Av Jonatan Lindquist

 

När NHL efter lockouten 2004-05 införde ett lönetak i ligan förändrades plötsligt spelplanen för ligans General Managers totalt. Stora klubbar som New York Rangers och Toronto Maple Leafs kunde inte längre bara ösa pengar ur sina enorma skattkistor, och mindre klubbar fick en möjlighet att tävla med de stora drakarna genom att drafta och värva smart. Realiteten är sådan att det i dagens NHL räcker med ett par riktigt dåliga kontrakt för att i princip lägga krokben för ett helt lagbygge. Det är något som alla klubbar är livrädda för – men likväl går många i just den fällan. Här nedan följer de tio värsta exemplen på det just nu.

 

10. Andrew Ladd

NY Islanders

New York Islanders och deras GM Garth Snow fick många att klia sig i skallen den här sommaren. Fjärdecentern Cazey Cizikas femårskontrakt värt 16,75 miljoner dollar fick många att tappa hakan. Ett annat märkligt drag var att låta Kyle Okposo gå till Buffalo – och sedan värva in Andrew Ladd istället. Båda fick ett sjuårskontrakt. Okposos lön var visserligen aningen högre (6 miljoner mot 5,5 för Andrew Ladd), men Ladd är tre år åldre och har de senaste tre säsongerna producerat i ett klart sämre tempo än Okposo. I snitt har Okposo gjort 13 poäng mer per 82 spelade matcher. Inledningen på säsongen har inte heller varit enkel för Ladd, som inte alls hittat någon kemi med John Tavares. Ett snitt på långt under en halv poäng per match under säsongens första hälft bådar inte gått för en 31-åring på första året av ett sjuårskontrakt.

Fakta

Ålder: 29 år
Klubb: New York Islanders
Tjänar: 5,5 miljoner dollar
Borde tjäna: 4 miljoner dollar

 

9. Ondrej Pavelec

Winnipeg

Ondrej Pavelec har varit Winnipeg Jets förstemålvakt ända sedan klubben hette Thrashers och gjorde sin sista säsong i Atlanta. Problemet är att han aldrig riktigt har förtjänat det förtroendet. Det sista året i Atlanta gjorde Pavelec en skaplig säsong med 91,4 i räddningsprocent över 58 matcher och fick för det ett femårskontrakt värt 3,9 miljoner dollar per säsong. Under de tre första åren i Winnipeg var han direkt dålig och pendlade mellan 90,6 och 90,1 räddningsprocent. Som jämförelse var genomsnittet i ligan för alla målvakter som lägst 91,4 under de här åren. Efter att ha skärpt till fysträningen under sommaren studsade Pavelec tillbaka med karriärens bästa säsong 2014-15, men ifjol var han tillbaka på mediokra nivåer. Jets tröttnade till slut och har i år begravt Pavelec i farmarlaget till förmån för Michael Hutchinson och Connor Hellebuyck.

Fakta

Ålder: 29 år
Klubb: Winnipeg Jets.
Tjänar: 3,9 miljoner dollar
Borde tjäna: 600 000 dollar

 

8. Ryan Callahan

Tampa Bay

När Martin St. Louis strejkade och tack vare sin trejdklausul kunde kräva att enbart bytas till New York Rangers, såg Tampas GM Steve Yzerman riktigt bra ut när han fick Rangers kapten Ryan Callahan och två draftval tillbaka i utbyte. Problemet är kontraktet Callahan sedan fick. 5,8 miljoner per säsong såg dyrt ut redan 2014 och tre år senare är 31-årige Callahan en spelare som snittar en poäng knappt var tredje match. Hans attityd och ledaregenskaper är bra, men räcker inte för att rättfärdiga det dyra kontraktet som Lightning får dras med till 2020. Callahans kontrakt sätter rejäla käppar i hjulet för Yzerman, som inom en snar framtid ska försöka förhandla kvar trion Jonathan Drouin, Tyler Johnson och Ondrej Palat. Dessutom tvingas han göra någon av lagets unga forwards tillgängliga i expansionsdraften eftersom Callahan har en trejdklausul. Svettigt.

Fakta

Ålder: 31 år
Klubb: Tampa Bay Lightning
Tjänar: 5,8 miljoner dollar
Borde tjäna: 3 miljoner dollar

 

7. Kari Lehtonen och Antti Niemi

Dallas

Förra säsongen hade Dallas NHL:s dyraste målvaktsduo (10,4 miljoner/säsong), men ligans fjärde sämsta räddningsprocent i fem mot fem. De lyckades ändå vinna stentuffa Central Division, men det svaga målvaktsspelet räckte inte till i slutspelet där Stars föll mot Blues i den andra rundan. Den här säsongen har laget som helhet haft problem de inte alls led av ifjol, och målvaktsspelet har inte heller i år vunnit matcher åt dem. Facit har blivit att de tillbringat hela hösten utanför slutspelet. Pengarna laget har uppbundna i Lehtonen och Niemi kommer förmodligen hindra dem från att vinna Stanley Cup det här året och nästa innan båda kontrakten löper ut. Såvida de inte lyckas trassla sig ur åtminstone ett av dem och kan förstärka upp målvaktsposten utifrån.

Fakta

Kari Lehtonen
Ålder: 33 år
Klubb: Dallas Stars
Tjänar: 5,9 miljoner dollar
Borde tjäna: 2 miljoner dollar

Fakta

Antti Niemi
Ålder:
33 år
Klubb: Dallas Stars
Tjänar: 4,5 miljoner dollar
Borde tjäna: 1,5 miljoner dollar

 

6. Dave Bolland

Arizona

Dave Bolland vann Stanley Cup med Chicago både 2010 och 2013, i en roll som rivjärn och obekväm spelare att möta. Det fick mannen som draftade honom till Blackhawks, Dale Tallon, att betala multum för att få med hans ledarskap till Florida Panthers: 5,5 miljoner per säsong i fem år – trots att han aldrig gjort över 40 poäng i NHL Centern var okej under sitt första år i Florida, men fick den efterföljande säsongen förstörd av skador. Och i ärlighetens namn, när han väl spelade var han inte alls bra. 1+4 på 25 matcher för en spelare som tjänar lika mycket som John Tavares är… Sådär. Bollands kontraktslängd och lönetaksträff blev en sådan huvudvärk för Florida att de gav bort unge forwardstalangen Lawson Crouse (draftad elva totalt 2015) till Arizona, mot att de tog 30-åringen och de återstående tre åren av hans kontrakt. Tills vidare är han uppsatt som långtidsskadad och han verkar inte vara aktuell för spel inom en överskådlig framtid.

Fakta

Ålder: 30 år
Klubb: Arizona Coyotes
Tjänar: 5,5 miljoner dollar
Borde tjäna: 2 miljoner dollar

 

5. Andrew MacDonald

Philadelphia

Andrew MacDonald kom över till Philadelphia från New Islanders inför slutspelet 2014. Den defensive backen gjorde bara fyra assist på 19 grundseriematcher för Flyers, och sedan ett mål och två assist på sju slutspelsmatcher. Ändå bestämde sig klubben för att betala stora pengar för honom: samma sommar gav de MacDonald ett sexårskontrakt värt 30 miljoner dollar. En enorm missberäkning. MacDonald har inte kunnat leverera på en nivå som kontraktet berättigar och ifjol begravde Flyers honom och hans väldiga lönetaksträff i AHL under större delen av säsongen. Den här säsongen har Flyers plockat upp honom igen, men MacDonald har haft det riktigt, riktigt jobbigt och Flyers släpper till massor av skott med honom på isen. Mycket tyder på att han inte klarar av att spela på NHL-nivå längre – och då återstår tre säsonger på kontraktet efter den här.

Fakta

Ålder: 29 år
Klubb: Philadelphia Flyers
Tjänar: 5 miljoner dollar
Borde tjäna: 1 miljon dollar

 

4. Dion Phaneuf

Ottawa

Under Torontos allra tyngsta år fick Dion Phaneuf ofta bara hundhuvudet för lagets motgångar, och när det stod klart att Leafs verkligen skulle bygga om var hans dagar i klubben räknade. Ottawa trejdade till sig honom i en förhoppning om att den tidigare stjärnan skulle stabilisera upp andraparet bakom Erik Karlsson. Det har gått sådär. Phaneuf har gjort ett okej jobb och är en kapabel NHL-spelare, men inte mer. Problemet är att han blir betald som en stjärnback, vilket han inte alls är. Den här säsongen har bara fem backar en högre snittlön än Phaneufs sju miljoner per säsong. För att sätta det i perspektiv: alla i trion som var nominerade till Norris ifjol (Erik Karlsson, Drew Doughty och Brent Burns) har en lägre lönetaksträff än Phaneuf. Och inte nog med det: Phaneufs kontrakt löper till 2021, året då han fyller 36.

Fakta

Ålder: 31 år
Klubb: Ottawa Senators
Tjänar: 7 miljoner dollar
Borde tjäna: 3 miljoner dollar

 

3. Dustin Brown

Los Angeles

Alla mästarlag har svårt att hålla kvalitet på bredden, vilket även gäller Los Angeles Kings. Något som inte direkt gör det lättare är att de måste betala 32-årige Dustin Brown 5,875 miljoner dollar per säsong fram till 2022. Brown fick sitt långa saftiga kontrakt sommaren 2014, då han som kapten lett klubben till sin andra Stanley Cup inom loppet av tre år. Då ansågs Brown vara en elak och fysisk forward med näsa för målet – men sedan signaturen hamnat på papper har han knappast varit en faktor för Kings. Trots att han spelade alla 82 matcher de efterföljande två åren lyckades han inte ta sig över 30 poäng någon av säsongerna. Det fick Kings att i somras känna sig tvingade att plocka av Brown hans kaptenskap för att få honom att fokusera på sitt eget spel. Tyvärr för Browns och Kings del har den första hälften av den här säsongen sett ut precis som den förra.

Fakta

Ålder: 32 år
Klubb: Los Angeles Kings
Tjänar: 5,875 miljoner dollar
Borde tjäna: 1,5 miljoner dollar

 

2. Dan Girardi

NY Rangers

Det finns saker Dan Girardi gör bra på en hockeyplan. Han kan spela försvarsspel och offrar utan att tveka sin kropp för lagets bästa. Problemet är att han har stora problem i spelet med puck, och det leder alltför ofta till att hans uppspel blir rena rensningar som gör att motståndarna bara kan starta om och anfalla på nytt. En allt annat än hållbar taktik. Alain Vigneault har identifierat problemet och Girardis speltid per match har minskat i sex raka säsonger, inklusive denna, och han ligger nu långt under 20 minuter per match. Problemet är att han får betalt som en spelare som spelar 25 minuter varje kväll. Girardi kommer fortsätta att kosta 6 miljoner mot lönetaket fram till 2020, och Rangers är i princip tvingade att köpa ut honom om de ska hålla sitt lag konkurrenskraftigt.

Fakta

Ålder: 32 år
Klubb: New York Rangers
Tjänar: 6 miljoner dollar
Borde tjäna: 1,5 miljoner dollar

 

1. David Clarkson

Columbus

David Clarkson gjorde sig i New Jersey känd som en tuff grovjobbare med näsa för målet, med 30 mål som bästa facit. Det var förmodligen det som lurade Toronto Maple Leafs att lasta upp 5,25 miljoner över hela sju år för honom. För Toronto-sonen var det en dröm att få komma hem, men det förvandlades snabbt till en mardröm. Clarkson missade säsongsinledningen efter en avstängning där han hoppat in från båset för att slåss. När han väl kom tillbaka blev facit enormt skrala fem mål och sex assist på 60 matcher. Följande säsong var nästan lika trög och när Columbus erbjöd sig att ta honom för att bli av med förtidspensionerade Nathan Hortons dyra och oförsäkrade kontrakt jublade fansen i Toronto. Clarkson gjorde en slät figur under den första våren i Ohio, med fyra poäng på på 23 matcher, och den här säsongen har han inte spelat alls på grund av ryggproblem. Lite av en välsignelse för Columbus som slipper hans höga lönetaksträff när han är på långtidskadelistan, men samtidigt är de tillbaka precis där de började: med ett oförsäkrat kontrakt som bara står och kostar pengar.

Fakta

Ålder: 32 år
Klubb: Columbus Blue Jackets
Tjänar: 5,25 miljoner dollar
Borde tjäna: 575 000 dollar.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 2 2017.

 

David Clarksons kontrakt blev en trist historia för Leafs, och nu även för Blue Jackets. Bild: Getty Images

David Clarksons kontrakt blev en trist historia för Leafs, och nu även för Blue Jackets. Bild: Getty Images

 

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This