Annons
Annons

Visste ni att Maurice Richard redan för 71 år sedan blev den förste spelaren att fullborda en NHL-säsong med 50 gjorda mål? Eller att han år 1958 blev först att nå den magiska gränsen med 500 gjorda mål totalt? Sedan 1999 delar NHL ut priset Maurice ”Rocket” Richard Trophy i hans ära. Priset går logiskt nog till den som gjort flest mål under grundseriens 82 omgångar.
Av Måns Karlsson

 

Teemu Selänne blev först att få ta emot priset och är fortfarande den enda nordbo som lyckats med det. Det lär det snart bli ändring på. Av alla unga, glödheta målskyttar som slagit igenom de senaste åren står hans landsman Patrik Laine antagligen först i ledet. Trots att han alltjämt är tonåring har han redan nu ett skott som gör att han är en potentiell skytteligavinnare inom kort. Det visade han redan i sin NHL-debut, där han förstås blev målskytt. Bara några dagar senare sköt han sitt första hat trick och några veckor senare ytterligare ett. Upp till NHL:s nuvarande skytteäss har Laine en bit kvar. Men vilka är det han måste passera?

 

10. John Tavares

New York Islanders

Hur många spelare i NHL betyder egentligen mer för sitt lag än John Tavares? Frågan är om det ens är någon. Det var knappast en slump att det var han som sköt det avgörande målet när Islanders i våras vann sin första slutspelsrunda på 23 år. Det kan precis som för Peter Forsberg se lite trubbigt ut när Tavares rör på skridskorna i offensiv zon. Men det är närmast omöjligt att ta pucken av honom. Hans avgörande mål i nyss nämnda slutspelsserie bevisade precis det. Tavares är ingen traditionell målskytt i ordets rätta bemärkelse, men har trots det snuddat vid eller gått över 30 mål under alla sina år i NHL utom rookiesäsongen. Det säger en del. De 71 mål han gjort de två senaste åren förklarar precis vilken smart målgörare Islanderskaptenen är. Med en vassare omgivning hade Tavares kunnat vara högre på listan.

Fakta

Ålder: 26
Position: Center
Skjuter: Vänster
Mål per match: 0,41

 

9. Brad Marchand

Boston Bruins

Älskad av medspelare, hatad av motståndarna. Så har det låtit kring Boston Bruins retsticka Brad Marchand. Nu är han inte längre hatad av motståndarna. Nu är han fruktad. De 37 mål han gjorde förra säsongen räckte till en sjätteplats i NHL:s skytteliga, och av kanadensarna i ligan fick bara Jamie Benn jubla fler gånger än 28-åringen från hockeymetropolen Halifax. Boston Bruins har redan belönat Brad Marchand med ett åttaårskontrakt, tack vare hans fina säsong och starka World Cup-turnering. I konkurrens med många av de främsta målskyttarna i världen var det nämligen han som vann turneringens skytteliga med sina fem mål på sex matcher. Brad Marchand är nu inte bara en obekväm retsticka som kryper under skinnet på motståndarnas stjärnspelare, utan en målskytt i den yppersta världseliten. Men som Mike Babcock sa på World Cup: ”Missta er inte. Han är fortfarande en retsticka.”

Fakta

Ålder: 27
Position: Vänsterforward
Skjuter: Vänster
Mål per match: 0,34

 

8. Tyler Seguin

Dallas Stars

Det värsta du kan göra som Dallas-supporter är att gå fram till en person i Bostontröja och prata om Tyler Seguin. Sedan Bruins trejdade den tidigare supertalangen har han varit en av världens främsta offensiva spelare. I Dallas mundering har han snittat en bit över en poäng per match och runt 35 mål per säsong. Då ska man komma ihåg att puckkonstnären dessutom haft flera jobbiga skador att handskas med. Det är inte speciellt svårt att lista ut varför Tyler Seguin blivit en målskytt av rang. Han läser spelet bra, har en extrem puckteknik, han är storväxt och framför allt förflyttar han sin stora kropp i en enorm fart tack vare sin bländande skridskoåkning. Släpp Tyler Seguin med blicken för en kort stund, och du kommer bli straffad. Varje gång.

Fakta

Ålder: 24
Position: Center/Högerforward
Skjuter: Höger
Mål per match: 0,38

 

7. Corey Perry

Anaheim Ducks

Vi lär inte få se några fler 50-målssäsonger från 2011 års Hart Tropy-vinnare. Det går dock inte att komma ifrån att Corey Perry fortfarande håller en klass som gör att han kommer ropas ut som målskytt många gånger även de närmaste säsongerna. Den så omdebatterade kanadensaren är oöm som få, har ett skott som de flesta bara kan drömma om och bildar dessutom ett av världens mest samspelta radarpar tillsammans med Ryan Getzlaf. Det är faktorer som gör den nu 31-årige Corey Perry till en målskytt av absolut världsklass, trots att han börjar komma upp i åren. Bara det faktum att Anaheims nummer 24 ofta benämns som ”Scorey Perry” bevisar vilket avtryck han har satt i NHL det senaste decenniet och hur han kommer bli ihågkommen den dagen han slutar med ishockeyn.

Fakta

Ålder: 31
Position: Högerforward
Skjuter: Höger
Mål per match: 0,41

 

6. Jamie Benn

Dallas Stars

När Dallas valde Jamie Benn först i femterundan av draften 2007 hade de knappast vågat drömma om att han skulle bli en av världens absolut bästa offensiva spelare. De senaste tre säsongerna har Benns målskytte närmast exploderat, med 34, 35 och 41 fullträffar som resultat. Jamie Benn är på många sätt en klassisk kanadensisk forward, som egentligen inte kan anses vara särskilt modern. Med sin stora kroppshydda går det nästan inte att få stopp på honom. Ge honom en halvmeter i offensiv zon så gör han mål, oavsett om det är via ett pricksäkert handledsskott eller om han med sina 95 kilo trycker in en puck från nära håll. Frågan är om det finns någon spelare i världen som för lika stor respekt med sig som Benn, när han lurar runt motståndarlagets kasse?

Fakta

Ålder: 27
Position: Vänsterforward
Skjuter: Vänster
Mål per match: 0,38

 

5. Patrick Kane

Chicago Blackhawks

Han har farten, spelsinnet och tekniken. De senaste åren har Patrick Kane dessutom lagt till epitetet målskytt till sin redan digra lista av egenskaper. Trots två skadefyllda säsonger var Patrick Kane uppe och nosade på 30 mål såväl 2014 som 2015, och när han förra säsongen fick vara skadefri sköt amerikanen makalösa 46 mål. Det är framför allt Kanes oförutsägbarhet som gör honom till en närmast dödlig målskytt. Ingen, utom han själv, vet vad han kommer att göra med pucken när han har den. Dessutom går det nästan inte att ta pucken av honom, vilket gör att Kane är en mästare på att skapa målchanser på egen hand. Lägg på hans vassa handledsskott så har vi en spelare ingen målvakt önskar att han hade behövt möta. Det gör Patrick Kane till en av världens främsta målskyttar.

Fakta

Ålder: 27
Position: Högerforward
Skjuter: Vänster
Mål per match: 0,38

 

4. Joe Pavelski

San Jose Sharks

Det finns inte många sätt San Joses lagkapten inte gör mål på. Han är ingen Ovechkin med sin handledare, ingen Tarasenko med sin teknik eller en Stamkos med sitt direktskott i powerplay. Joe Pavelski är lite av allt. Många av hans mål kommer av hans enorma spelintelligens. Få spelare har samma förmåga som Pavelski att jämt och ständigt vara på rätt plats vid rätt tillfälle. När amerikanen finns i närheten av motståndarnas målbur är det som att pucken dras till hans klubba på samma sätt som en flugsvärm dras till en ensam lyktstolpe på kvällen. Joe Pavelski förtjänar mer uppmärksamhet än han får. De 116 NHL-mål han gjort de tre senaste säsongerna är det nämligen bara Alexander Ovechkin som överträffar. Det säger en del om vilken vass målskytt San Jose Sharks har tillgång till.

Fakta

Ålder: 32
Position: Center/Högerforward
Skjuter: Höger
Mål per match: 0,37

 

3. Steven Stamkos

Tampa Bay Lightning

Steven Stamkos tre målbästa säsonger kom faktiskt under hans fyra första säsonger. Men det går inte att komma ifrån att Tampas lagkapten är en målskytt i absolut världsklass, även om vi kanske aldrig får se honom nå 60 mål igen. När han nu kan lägga kontraktsförhandlingarna med Tampa Bay åt sidan lär Stamkos dock vara en spelare som snittar kring ett halvt mål per match även fortsättningsvis. Om det är någon forward i ligan som kan matcha Alex Ovechkin i kategorin ”hårdaste slagskott” är det definitivt den här killen. Han är bara 26 år och spelar i hela ligans kanske främsta lag, ett lag som också bygger mycket av sitt spel på just honom. Även om Stamkos utvecklat sitt spelsinne är han en av få spelare i ligan som mer eller mindre kan ses som en renodlad målskytt. Det är något av en utdöende art i det nya NHL.

Fakta

Ålder: 26
Position: Center/Högerforward
Skjuter: Höger
Mål per match: 0,55

 

2. Vladimir Tarasenko

St Louis Blues

Den dagen Alexander Ovechkin bestämmer sig för att lugna ned sig lite med målskyttet behöver Ryssland inte direkt oroa sig. St. Louis vindsnabbe och tekniske stjärnforward Vladimir Tarasenko har de senaste två säsongerna gjort 77 mål, vilket bara överträffas av Steven Stamkos och tidigare nämnda Ovechkin. Att Blues trejdade bort rättigheterna till David Rundblad för att få Tarasenko är inte direkt något de behöver ångra idag. Vi lär knappast ha sett det bästa av Tarasenko, heller. Han har bara gjort tre hela säsonger i NHL, och gått framåt för varje säsong. 21 mål som rookie blev 37 mål säsong två, och förra säsongen nådde han för första gången 40-målsplatån. Med andra ord finns det ingenting som säger att 25-åringen inte kan nå 50 fullträffar någon gång i framtiden.

Fakta

Ålder: 25
Position: Högerforward
Skjuter: Vänster
Mål per match: 0,41

 

1. Alexander Ovechkin

Washington Capitals

”Jag fick gåshud”. Orden kommer inte från Alexander Ovechkin själv, utan från hans ständiga parhäst Nicklas Bäckström, efter att ryssen skjutit sitt 500:e mål i NHL. Bara fyra spelare i NHL-historien hade nått den makalösa noteringen snabbare än de 801 matcher den ryske superskytten behövde; Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy och Brett Hull. Med andra ord behöver man inte sticka ut hakan för att påstå att Alexander Ovechkin är en av NHL:s bästa målskyttar genom tiderna, och den överlägset bästa det senaste decenniet. Det fanns de som påstod att ”Ovie” var slut, efter ett par säsonger där han var nere kring 30 mål. Nu är han farligare än någonsin. När Ovechkin, med sin högerfattning, ställer upp vid den vänstra teckningscirkeln och lyfter klubban vet man som motståndare att det är fara å färde. Då blir det allt som oftast mål.

Fakta

Ålder: 31
Position: Vänsterforward
Skjuter: Höger
Mål per match: 0,63

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

 

Alexander Ovechkin. Bild: Getty Images

”The Great Eight” är fortfarande bäst av dem alla. Bild: Getty Images

 

 

 

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This