Annons
Annons

Det är inte bara draftkungarna Auston Matthews och Patrik Laine som gör upp om årets Calder Trophy. William Nylander vill också vara med i racet. ”Nu när jag är här vill jag stanna kvar och dominera”, säger han till Pro Hockey.
Av Peter Sibner

Om William Nylander draftats av någon annan klubb än Toronto den där stekheta sommardagen i Philadelphia hade han antagligen inte varit rookie den här säsongen. Redan förra året menade många att han var tillräckligt bra för att spela en full NHL-säsong, och inte minst i Toronto var det en viss frustration bland fansen. Varför skulle deras guldklimp hållas kvar i AHL när laget ändå gick kräftgång? Men det stod tidigt klart att med Lou Lamoriello, Brendan Shanahan och Mike Babcock bakom rodret i Maple Leafs fanns en ny strategi och en tydlig plan, något som den anrika klubben länge saknat. En plan som framförallt byggde på tålamod, tydlighet och en hårt reglerad miljö för att kunna utveckla sina talanger i lugn och ro.

Bygger vinnarkultur

I korta ordalag gick den ut på att använda organisationens oceaner av talang till att först bygga en vinnarkultur i farmarlaget Marlies, för att där spela samman och fostra den kärna av spelare som är tänkt att bära lagets offensiv i framtiden. – Det var kanske lite frustrerande att vara i AHL halva säsongen i fjol. Som ung spelare tänker man inte riktigt på hela processen klubben ser framför sig omkring hur de ska göra dig till en färdig NHL-spelare.

”Som ung spelare tänker man inte riktigt på hela processen klubben ser framför sig.”
William Nylander

Man vil spela så fort man kan, säger Nylander till Pro Hockey. Planen gällde inte bara för Nylander, utan även för spelare som Connor Brown och Zach Hyman, förra sommarens draftetta Mitchell Marner och Kasperi Kapanen. Just Kapanen kom till organisationen från Pittsburgh som en del av ersättningen för Phil Kessel och den trejden säger inte lite om hur Toronto ser framtiden an. För med alla de här spelarna har klubbledningen jobbat med samma strategi: skynda långsamt. – När jag ser tillbaka på det hela nu så uppskattar jag verkligen den strategi de hade och det tålamod de har haft med oss, fortsätter Nylander.

Hjärnskakning och vila

Nylander dominerade stort i Toronto Marlies och ledde lagets poängliga när Juniorkronornas förbundskapten Rickard Grönborg kallade hem honom till Europa för att spela junior-VM. Vid tillfället hade det redan börjat pratas om att Leafs var på väg att kalla upp honom, men efter en tids övertalning sa Toronto ja och släppte sin guldklimp. Det skulle bli ett perfekt steg i den tekniske playmakerns utveckling. Men JVM blev ett kort äventyr som kunde gått illa. Efter att ha gjort mål redan i första minuten fick Nylander en ful smäll från schweizaren Chris Egli och låg utslagen med hjärnskakning. Några dagar senare åkte han hem till Toronto för rehab, där fansen vid det här laget hunnit bli ganska oroliga. En månads vila märktes inte, kanske gjorde den rentav gott? När William väl var tillbaka på isen i slutet av januari dröjde det inte länge innan Mike Babcock till sist gav honom chansen på riktigt.

”Här i Toronto uppmärksammar media precis allt du gör.”
William Nylander

Den 29 februari debuterade han i Torontos dress mot Tampa Bay och efter några matchers startsträcka började också produktionen ramla in och på de sista tolv matcherna stod han för elva poäng. Nylander återvände en sväng till Marlies för att jaga Calder Cup, men budskapet var ändå klart: han var färdig med AHL-hockey. – Man vill spela i NHL så fort som möjligt och när man väl kommit dit vill man bara stanna kvar där och dominera, säger han om känslan att äntligen få etablera sig i ligan.

Matthews och Nylander – det nya radarparet

När klubben vann draftlotteriet och valde Auston Matthews i sommarens draft hade man äntligen säkrat den utpräglade center som krävdes för att den nya eran äntligen skulle kunna börja på allvar. – Det var en stor grej, säger Nylander. Toronto är hockeyns Mecka och de har inte haft en draftetta här på väldigt många år. Tidigt stod det inte bara klart att Matthews skulle gå direkt in i laget, utan också att William själv var en stor del av de planerna. Så snart Matthews var tillbaka på campen efter World Cup-äventyret sattes de båda i samma kedja och så har det förblivit sedan dess. Framgångarna kom omedelbart. En månad in på säsongen är både Matthews, Nylander och Marner med i toppen av rookieligan och ledde stundtals hela poängligan. – Det är riktigt kul att spela med Auston. Vi har hittat bra kemi i anfallszonen, vi får dit puckarna och håller kvar dem där. Han är stor och stark på pucken och har fantastiskt spelsinne. Ja alltså, jag tror ju du ser själv när du tittar på honom vilken typ av spelare och talang han är, säger Nylander när jag frågar om känslan att kampera ihop med årets draftetta. Att Matthews finns i laget har inte bara givit Nylander den efterlängtade spelpartner han behöver för att kunna producera. Det har också inneburit att uppmärksamheten har flyttats. Från att William ända sedan draften 2014 har varit den spelare alla fansen ställt sitt hopp till, så har Matthews nu tagit över den rollen. Det är inget Nylander ser negativt på, tvärtom. – Här i Toronto uppmärksammar media precis allt du gör. När man ser vilken spelare Matthews är så är det ju givet att man vill följa honom, så det är rätt självklart att de fokuserar på honom nu när han är här. Lagbygget är långt ifrån färdigt och både Nylander och Matthews har saker kvar att lära. Spelet har också varit en del upp och ner för Toronto inledningsvis. Men med den nya superdon ser framtiden mycket ljus ut.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

 

William Nylander. Bild: Getty Images

William Nylander. Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This