Annons
Annons

Säsongen har varit upp och ner för både laget Philadelphia Flyers och deras 19-årige rookie Travis Konecny. Men trots sin ungdom har han imponerat på tränare och lagkamrater med sin höga grad av mognad. Pro Hockeys Bill Meltzer har träffat Flyers nya stjärnskott.
Av Bill Meltzer

Den legendariska NHL-coachen Fred Shero sa en gång att han lärde sig mer om sina spelare utifrån hur de hanterade motgångar, än hur de uppträdde i framgång. Han noterade att alla spelare och lag upplevde tillfälliga svackor på vägen, men Shero menade att det ofrånkomligen var de spelare som själva var sina hårdaste kritiker som kom att lyckas i det långa loppet. Philadelphias rookieforward Travis Konecny föddes sex år efter att Fred Shero gick bort, men har visat upp precis de egenskaper Shero höll så högt. Konecny har visat sig vara den typen av spelare vars mentala mognad vid 19 års ålder är lika imponerande som hans naturliga skicklighet på isen. Han är driven, med framgång i blicken och gott självförtroende, men är också mycket självkritisk. Ett exempel: Konecny stod för två assist, däribland en briljant passning till lagkamraten Wayne Simmonds, i en 6–3-förlust mot St Louis strax efter juluppehållet. Men i nästa match var han inte bara bänkad, utan fick sitta på läktaren i kostym för första gången i sin professionella karriär. Flyers coach Dave Hakstol pekade på Konecnys brister i tvåvägsspelet och särskilt då spelet utan puck som anledning till beslutet att bänka stortalangen redan kvällen efter en sådan uppvisning.

”En del av spelet”

Istället för att tjura och gnälla förstod Konecny varför han tillfälligt hamnade utanför laget. Men ännu viktigare; han bestämde sig omedelbart för att förbättra sitt spel och dagen efter stannade han kvar på isen för 40 minuters extra träning när lagkamraterna klev av inför efterföljande match mot San Jose. – Det är en del av spelet och inlärningsprocessen, förklarade Konecny. Det spelar ingen roll vad jag lyckades göra i en enskild match, det handlar om de små detaljerna jag inte lyckades med. Det är ett bra tillfälle för mig att se och lära, fixa till delar av mitt spel och förhoppningsvis snabbt kliva tillbaka in i laguppställningen. Efter en matchs frånvaro var Konecny tillbaka i laget igen.

”Du måste vara väldigt försiktig när du utvecklar unga spelare.”
Flyers GM Ron Hextall

Flyers GM Ron Hextall är alltid tveksam till att stressa klubbens topptalanger till NHL innan han är säker på att de är redo för den långsiktiga utmaningen. När både Konecny och ryssen Ivan Provorov, som även han draftades i första rundan 2015, båda fick plats i Flyers laguppställning inför säsongen menade Hextall att det inte bara handlade om deras dominans på juniornivå och att båda gjorde väldigt starka träningsläger. Det var snarare spelarnas ovanligt höga mognadsgrad som övertygade honom om att de skulle kunna fixa att hantera de med- och motgångar som alla nya spelare i NHL upplever. – Du måste vara väldigt försiktig när du utvecklar unga spelare och fokusera på det som är bäst för dem själva och klubben långsiktigt och inte titta för mycket på bara några enskilda insatser eller matcher, säger Hextall till Pro Hockey. Om jag hade minsta tvivel om att de verkligen var redo för de här utmaningarna hade det varit en helt annan sak.

Speltid i Powerplay

Flyers trejdade till sig rätten att plocka Konecny som nummer 24 i första rundan av 2015 års draft. Och framgångarna skulle komma per omgående. Han gjorde poäng i sina tre första NHL-matcher, hade sju poäng efter åtta matcher och efter 13 spelade matcher hade han gjort tre mål och nio poäng som en del av lagets andrakedja och fått speltid i andra powerplayformationen. Hans kedjekamrater tidigt på säsongen hette Sean Couturier och Jakub Voracek. Inga dussinlirare, direkt. – Det har gått rätt bra för mig, men det finns alltid utrymme för förbättringar, säger Konecny till Pro Hockey efter en morgonträning i november. Jag har haft turen att få spela i en riktigt bra kedja. Jag tycker mitt spel har förbättrats men jag måste fortsätta jobba på det.

”Det har gått bra för mig, men det finns alltid utrymme för förbättringar.”
Travis Konecny

Som lag var det mycket upp och ner för Flyers under säsongens första sex veckor, innan de drog igång en imponerande svit med tio raka segrar. Men Konecny fick uppleva den första rejäla måltorkan i sin unga karriär. På 21 matcher före juluppehållet gjorde han inte ett enda mål och stod för endast sex assist. En del av det kan tillskrivas oflyt med pucken, eftersom Konecny fortsatte att vara inblandad i många farligheter som inte gav några mål. Skador i laget och ständiga byten av kedjekamrater kan också ha varit en faktor. Men en större anledning var att resten av lagen i ligan gjort sin hemläxa och med hjälp av scoutingrapporter och videoanalyser hittat vägar att anpassa spelet för att stoppa honom. Nu var det upp till Konecny själv att anpassa sig till just det. Själv menar han att det bästa sättet att lyckas med det var att inte försöka tvinga fram något, utan att istället återgå till hockeyns grundfundament för att skapa målchanser. – Det viktigaste för mig är att inte försöka göra för mycket komplicerade saker, utan bara spela enkelt, säger Konecny. Jag försöker spela avslappnat och förhoppningsvis ger det resultat.

”Det säger en del om hans karaktär”

Faktum är att det i dagens NHL är väldigt svårt att undvika poängtorka om man är en spelare som hamnar utanför första powerplayuppställningen och inte får istid i fyra mot fyra eller tre mot tre. Särskilt för en rookie. För de allra flesta nykomlingar, även de med lika stor talang som Konecny, blir det nästan alltid en lägre produktionstakt ungefär halvvägs in i säsongen. De bästa unga spelarna brukar dock arbeta sig igenom den här fasen och avsluta starkt på slutet. Under poängtorkan har Konecny istället försökt hitta andra vägar att bidra till lagets framgångar. Han har inte tappat sin aggressivitet med pucken. Faktum är att hans fysiska spel och höga intensitet har imponerat på äldre lagkamrater lika mycket som hans skicklighet. – Det säger en del om hans karaktär, säger lagkamraten Chris VandeVelde.

”Han har en del pitbull i sig och är väldigt ettrig där ute.”
Lagkamraten Chris VandeVelde

Han har en del pitbull i sig och är väldigt ettrig där ute. Konecny har också visat att han trots sin ringa storlek knappast är blyg när det går hårt till ute på isen. Till exempel var det han som var först in med nävarna för att försvara sin lagkamrat Brandon Manning, när denne tacklades fult av New York Rangers forward Brandon Pirri i december. – Vi har pratat om vår tuffhet som lag och att vi ska se till att stå upp för varandra, säger Konecny. När en lagkamrat får en sådan tackling i min närhet var det jag som kunde göra något åt det. Jag gjorde vad jag var tvungen att göra. Redan under de första månaderna av sin NHL-karriär har Konecny hanterat både framgångar och motgångar med osedvanligt rak rygg. Flyers har all anledning att tro att han fortsätter på den inslagna vägen och kan utvecklas till en NHL-stjärna under kommande säsonger.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 2 2017.

 

Travis Konecny. Bild: Getty Images

Travis Konecny. Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This