Annons
Annons

Det har blivit dags att presentera Finlands nya superstjärna. Patrik Laine har alla verktyg för att bli en stor NHL-spelare. Nu är 19-åringen i inledningen av sin rookiesäsong, och hela hockeyvärlden följer med stor spänning allt han gör. Här är vår story om megatalangen.
Av Linus Hugosson

Det finns en story om Patrik Laine som fångar essensen av hans inställning som hockeyspelare. Det var Viasat Hockeys finske NHL-kommentator Antti Mäkinen som berättade den för mig under World Cup i Toronto. Scenen är hämtad från Verizon Center i Washington, där Finland precis har förlorat den sista träningsmatchen inför World Cup mot USA med 2–3. Mäkinen hittar en väldigt upprörd Laine i omklädningsrummet och försöker muntra upp honom med att det bara var en träningsmatch och att förlusten inte behöver tynga hans unga sinne. – Jag är inte mest arg för att vi förlorade, svarade Laine sammanbitet. Jag är skitsur för att jag inte fick spela i slutet av matchen. Vi ska påminna oss om att Laine, 19, var en rookie bland många betydligt mer etablerade spelare i det finska landslaget.

”Han är ganska nära spelare som Ovechkin och Stamkos när det gäller skottet.”
Aleksander Barkov om Patrik Laine

Han satt i samma omklädningsrum som Mikko Koivu, Aleksander Barkov, Valtteri Filppula, Mikael Granlund och Teuvo Teräväinen, för att nämna några, men det spelade ingen roll för honom. Han ville spela när matchen stod på spel. Han ville vara den som räddade laget. När han förvägrades möjligheten blev han sur. Det ligger ingen kontrovers eller dispyt med coachen i den här storyn, utan den visar helt enkelt hur mycket Laine vill vara involverad i sitt lags öde. Han vill vara ”the go-to guy”, spelaren som coachen vänder sig till i pressade situationer. Den viljan kommer att hjälpa honom nu när NHL-äventyret drar igång i Winnipeg Jets.

”Jag drack mycket Cola”

Sidney Crosby tränade på sitt skott genom att peppra en tvättmaskin i källaren i barndomshemmet. Bröderna Staal hade en egen utomhusrink på bakgården till deras hus i Thunder Bay, Ontario. Patrik Laine satte upp tomma Coca Cola-burkar på toppen av en målbur och sköt prick. – Jag förstörde många pantburkar och drack mycket Cola, säger han till Winnipeg Free Press. Resultatet av burkträningen ser vi idag, då Laine redan har ett skott i världsklass. Hans högerfattade klubba avlossar puckar i rasande fart, och hans största styrka som skytt är möjligen hans snabba avslut, vilket gör att skotten ofta är väl maskerade och svåra för målvakterna att hantera. – Jag tycker redan att han har ett av de bästa skotten i NHL, säger Barkov, som var center åt Laine under World Cup, till nhl.com. Jag är förundrad över hans direktskott. Jag kan ge honom en studspuck och han avfyrar den upp i nättaket. Jag önskar att jag hade ett sånt skott. Ibland får jag lätta assist bara genom att ge pucken till honom. – Han är ganska nära spelare som Alex Ovechkin och Steven Stamkos när det gäller skottet. Wow, det var en jämförelse som hette duga. Eftersom Laine är finländare och ska spela för Jets ligger det också nära till hands att jämföra honom med legendaren Teemu Selänne, men många experter anser att Laine mer liknar Mats Sundin i fråga om kroppsbyggnad och spelsätt. Oavsett vad som ligger närmast sanningen står det klart att vi har att göra med en väldigt speciell talang.

Vilka förväntningar ska vi ha på Laine?

När vi ringde runt till Pro Hockeys experter och frågade dem vad de förväntar sig av Laine den här säsongen ringade flera av dem in noteringen 30 mål som en realistisk målsättning för finländaren. 30 mål är så klart inte 76 mål, som Selänne noterade som rookie för Winnipeg säsongen 1992–93, men i dagens NHL är det en väldigt bra notering. Förra säsongen var det bara 28 spelare som nådde 30 mål i grundserien, och 35 mål hade räckt för en niondeplats i skytteligan. – Det är aldrig lätt att vara rookie i NHL, säger Barkov till Pro Hockey, men jag vet att han är redo för det. Han är så pass bra att han lär få en framskjuten roll i laget, och han kommer att göra många mål. Laine själv är mer ödmjuk när pressen frågar honom om hans egna målsättningar för rookiesäsongen i NHL. – Jag vill jobba hårt varje dag, ta en plats i laget och behålla den hela säsongen, säger Laine till Winnipeg Sun. Det är mitt huvudsakliga mål: att spela i NHL hela året. Allt annat är ett plus. – Jag vet så klart att staden och fansen har vissa förväntningar på mig, men jag vill ignorera det och fokusera på mitt jobb, vilket är att spela hockey och göra det bra.

Kaxig eller ärlig?

Citaten ovan är egentligen ovanligt ödmjuka jämfört med vad vi har blivit vana vid från Laines sida. Möjligen har han satts i mediaskola av Jets organisation efter draften. Tidigare i år skapade finländaren stora rubriker genom att hävda att han hade haft en bättre säsong än Auston Matthews och förtjänade att gå som etta i draften. – Jag vet att jag är så bra och jag har inga problem med att säga det, sa Laine till Winnipeg Free Press när de tog upp Matthews-citatet i början av säsongen. Det är inget problem för mig. Om det är ett problem för någon annan, så är inte det heller mitt problem. Jag bryr mig inte om vad folk tycker. Jag vet att jag är en bra spelare och jag kommer att hålla fast vid det. Det är lätt att förväxla ärlighet med kaxighet, och det är ingen vågad gissning att när Jets PR-maskineri väl lär Laine hur han ska hantera media, så kommer sådana här citat att försvinna ur finländarens repertoar. Vilket är synd, men förmodligen bäst i det långa loppet, eftersom han riskerar att skapa distraktioner med sina ”utspel” som lätt kan uppförstoras i media. Laine är en genuint trevlig person, något som inte alltid framgår av hans citat. – Han är väldigt rolig att vara med, säger Barkov. Han beter sig inte som en tonåring, mer som en 30-åring. En fantastisk kompis, som jag gillar att hänga med. Mikko Koivu fyller i: – Han är väldigt respektfull och hans arbetsmoral är utmärkt. Något som vi veteraner alltid letar efter i unga spelare är hur stor överlåtelse de har. Och han har stor överlåtelse. Och för sakens skull ska vi väl också notera att Laine inte var helt ute och cyklade i sin jämförelse av hans egen och Matthews säsong. Laine gjorde fler poäng än Matthews i JVM, där Finland dessutom vann guld, dominerade det inhemska slutspelet (skyttekung, mästare och MVP) och satte kronan på verket genom att utses till MVP och bästa forward i VM, där Finland vann silver.

Laget på väg uppåt

I Winnipeg kallas han redan för ”The Flyin Finn” (Flygande finländaren). Selänne var ”The Finnish Flash” (Finska blixten) under sina framgångsrika år i Winnipeg, och förväntningarna är som sagt skyhöga i den kalla Manitobastaden. Laine ansluter till ett talangfullt lag, där han gör skickliga forwards som Mark Scheifele, Blake Wheeler, Nikolaj Ehlers, Bryan Little och Mathieu Perreault sällskap. Vi ska inte heller glömma bort lagets förstaval i draften 2015, Kyle Connor, som verkar redo att göra ett större avtryck i NHL i vinter. Redan innan Laine ens hade gjort NHL-debut pratade hans nya lagkompisar om honom som en speciell spelare. – Han är en unik talang, en sådan där spelare som har chans att skapa farligheter varje gång han får pucken, säger Wheeler till Winnipeg Sun.

”Han är en unik talang, en sådan där spelare som har chans att skapa farligheter varje gång han får pucken.”
Blake Wheeler om sin nya lagkompis

Han kommer att passa in bra här, för han är så lätt att spela med. I skrivande stund är det oklart vilken roll Laine kommer att få i laget. Det är inte omöjligt att han får ta plats i andrakedjan tillsammans med Bryan Little och Drew Stafford. Jets har ett ungt och spännande lag, som många experter tror har en ljus framtid. Det var inte så länge sedan som The Hockey News förutspådde att Jets skulle vinna Stanley Cup före 2019. En del tror att det kan gå ännu snabbare än så. Lagets stora problem förra året var målvaktsspelet. Jets hade bara ett lag efter sig i kolumnen för total räddningsprocent, och förhoppningen att gå till slutspelet den här säsongen vilar mycket på att unge målvakten Connor Hellebuyck visar sig mogen att ta över förstarollen från Ondrej Pavelec.

Idolen heter Alex Ovechkin

Hur formades Patrik Laine till att bli en av världens hetaste hockeytalanger med en till synes ljus framtid i NHL? Faktum är att om det inte hade varit för pappa Laine, Harri, så hade Patrik förmodligen gjort sig en karriär som målvakt. När han började spela som fyraåring var det som burväktare. – Vi turades om att spela de olika positionerna, och när jag fick stå i mål gillade jag det, har Laine berättat för nhl.com. Jag var bättre som målvakt än vad jag var på andra positioner. Jag antar att det var för att jag var så stor. Laine var målvakt ända fram till tolv års ålder. – Då sa pappa åt mig att byta till forward för gott, och så blev det. Idag är jag glad för att pappa fick mig att göra det valet. Han gav mig alltid goda råd, och jag är glad att jag lyssnade på honom då.

”Jag kommer aldrig att tvätta den här tröjan.”
Patrik Laine efter att ha blivit tacklad av idolen Alex Ovechkin

Laines stora idol är Alex Ovechkin och han försöker kopiera ryssens dragningar och spelsätt. – Jag har följt honom sedan jag var liten, säger Laine. Jag tittar på hur han skjuter från olika vinklar och från olika avstånd. Han gillar att spela fysiskt också, och det är något som jag har försökt kopiera. I samband med hockey-VM i våras fick Laine själv känna på hur hårt Ovechkin tacklas. Finländarens reaktion efter smällen från idolen var ”priceless”: – Jag kommer aldrig att tvätta den här tröjan, sa han. Precis som Ovechkin har Laine tränat och fortsätter att träna hårt på sitt skott. Det är praxis att han stannar kvar efter varje träning och skjuter puckar mot målburen. – Det är det enda sättet som man blir bättre på. Man måste jobba hårt om man vill bli bäst, säger han. Vi skrev tidigare att 30 mål inte är en omöjlighet för Laine under rookiesäsongen i NHL. Själv tror Laine att han har ännu högre summor i sig, så småningom. – Jag tror att jag kan skjuta 50 mål under en säsong, säger han. Jag har förmågan, talangen och skickligheten som behövs. En dag kan det bli möjligt för mig, och jag vill jobba hårt så jag kan förverkliga det.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 9 2016.

 

Skottet är Patrik Laines främsta vapen. Bild: Getty Images

 

 

 

 

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This