Annons
Annons

Det var inte länge sedan som Matt Murray, 22, var en oerfaren pojkvasker. Men han visade sig vara en målvakt som aldrig låter stundens allvar komma åt honom, och det är därför han nu är en Stanley Cup-vinnare.
Av Varpu Sihvonen

Ibland förändras livet till det bättre inom loppet av ett ögonblick. För Matt Murray inträffade detta i slutet av mars 2016, då en hjärnskakning tvingade Pittsburgh Penguins förstamålvakt Marc-Andre Fleury att avbryta en match. Murray hade väldigt skrala NHL-meriter, bara några matcher, men han satte på sig sin utrustning och började jobba. Sådan som han är. – Det är aldrig höga känslosvall omkring Matt Murray. Han ger sig aldrig ut på en känslomässig bergochdalbana, så att säga. Han bryr sig om det som står i hans makt att förändra, säger Pittsburghs tränare Mike Sullivan. Murray var på isen när Penguins säkrade en slutspelsplats i och med segern mot New York Islanders i april. Efteråt hittade vi honom i omklädningsrummet, lugnt sittande i sitt bås, som om ingenting hade hänt, trots att han visste att i och med Fleurys skada, så var det han som skulle bära laget in i slutspelet. – Det är därför jag är här, därför jag tränar. För att spela, sa han lugnt och sansat när vi frågade honom om det stundande allvaret och hans begränsade erfarenhet av det. Så enkelt var det… En sak som Murray inte kunde kontrollera var handskadan som han ådrog sig under World Cup och som tvingade honom att inleda NHL-säsongen på skadelistan. I Murrays frånvaro inledde veteranen Fleury säsongen starkt, men många experter tror att det här blir säsongen då Penguins coacher lämnar över förstaspaden från Fleury till den tio år yngre Murray.

Bra val vid tidig ålder

Livet hade kunnat se mycket annorlunda ut för Murray om han hade gjort ett annat val vid tio års ålder. Fram till då hade han spelat både målvakt och back, och det var dags att välja. Han valde målvakt och vet fortfarande inte varför. Ödets nyck, kanske? Penguins valde honom i tredje draftrundan 2012 och två år senare tog hans utveckling rejält fart. Under säsongen 2014–15 noterades han för 16 hållna nollor på 72 matcher i farmarligan AHL, och han utsågs till ligans bästa rookie och bästa målvakt. Han slog många rekord på AHL-nivå, men NHL-chansen dröjde. Det var först den 19 december i fjol som Murray kallades upp till NHL. Han gjorde debut mot Carolina Hurricanes och skickades tillbaka till AHL efter fyra matcher. Den 27 februari i år kallades han upp för gott, och hans facit i grundserien blev nio segrar på tolv matcher, 2,00 i målsnitt och 93,0 i räddningsprocent. Han höll nollan en gång. Snart skulle hockeyvärldens historiker börja göra jämförelser mellan Murray och Ken Drydens legendariska slutspel som rookie för Montreal Canadiens 1971.

Yngsta slutspelsmålvakten

I samband med att Murray debuterade i Stanley Cup-slutspelet blev han den yngsta målvakten att starta en slutspelsmatch i Pittsburghs 49-åriga historia. Han var inte nervös. – Vi älskar hans lugn, sa coach Sullivan efter en segermatch mot New York Rangers i första omgången. – Han har verkligen en lugnande effekt på hela laget, fortsatte Sullivan. Han har gjort ett otroligt bra jobb i pressade lägen. Jag tror han har blivit starkare av erfarenheten. Murrays riktiga elddop i slutspelet kom i Conference-finalen mot Tampa Bay Lightning, som ju krävde sju matcher för att få fram en vinnare. Murray demonstrerade sin mentala styrka genom att göra 28 räddningar i 5–2-segern i “Game 7”. När finalserien mot San Jose Sharks sedan inleddes var Murray namnet på allas läppar.

”Om man gör ett misstag vet man att han finns där och räddar en.”
Johnny Gaudreau, Matt Murrays lagkompis under World Cup

Jämförelsen med Dryden blev en stor snackis. – Matt Murray behöver inte jämföras med någon. Han är väldigt duktig på att skriva sin egen story, sa Dryden till ESPN:s journalist Pierre LeBrun. En mer samtida rookiemålvakt är Cam Ward, som vann Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP när Carolina Hurricanes blev mästare 2006. – Det är ganska lätt att se likheter med min upplevelse för tio år sedan, sa Ward till ESPN. Det har varit väldigt roligt att följa Murray. – Han ser verkligen lugn ut och det ser ut som om han trivs i den pressade atmosfären som han har hamnat i, fortsatte Ward. Jag minns en slutspelsmatch i Montreal under min rookiesäsong, och hur jag blickade upp mot läktarna och de 22 000 fansen under uppvärmningen. ”Hur coolt är inte det här”, tänkte jag. Oavsett vad som hände mig var jag fast besluten att njuta av upplevelsen. Det tror jag Matt Murray också försöker göra. Det fanns inga tidigare erfarenheter. Han spelar utan rädsla och har bara roligt. Det är riktigt bra för sporten.

Stanna i nuet – och andas

Murray delar numera NHL-rekordet för flest segrar i ett slutspel av en rookiemålvakt, 15, tillsammans med Ward, Ron Hextall och Patrick Roy. Men för honom själv handlar det om laget. – Jag har räddats av mina forwards vid ett otal tillfällen. Jag har varit medelmåttig flera kvällar, och de har räddat mig genom att göra fyra mål, sa Murray. Vad gäller slutspelsupplevelsen menade Murray att det var mycket som var nytt för honom, men han försökte bara njuta och stanna i nuet. – Så fort man börjar tänka för mycket hoppar man för långt fram i tiden, sa han. Jag fokuserar mycket på andningen för att påminna mig om vem jag är och var jag är. Det är nog det viktigaste som jag gör. Murray var lagkompis med Columbus Blue Jackets back Ryan Murray under World Cup i september, då båda representerade Team Nordamerika. Pro Hockey frågade Ryan Murray om sin målvaktskompis. – Man förändrar sitt spel lite när man vet vilka räddningar han kan göra, menade Murray. Inte så att du medvetet ger motståndarna lägen, men du slipper oroa dig för det. Back-Murray hävdade också att målvakts-Murray är rätt så pratglad på isen, vilket kom som en chock för oss journalister som får kämpa hårt för varje stavelse till svar han får ur sig. – Han peppar en alltid och säger att man gör bra saker på isen, säger Ryan Murray. ”Bra jobbat” och så vidare.

”Matt Murray behöver inte jämföras med någon. Han är väldigt duktig på att skriva sin egen story.”
Ken Dryden

I omklädningsrummet är han ganska tyst, eftersom han är så fokuserad. Johnny Gaudreau, till vardags i Calgary Flames, var också lagkompis med Matt Murray under World Cup: – Om man gör ett misstag vet man att han finns där och räddar en, sa Gaudreau. Han är inte så pratglad vid sidan av isen, men han peppar alltid under matcherna. Han dirigerar spelet och ser alltid till att varna oss för vad som händer bakom ryggen. Murrays lagkompisar i Pittsburgh berättar att Murray hatar att släppa in puckar, även på träningar. – Han är stor, men samtidigt rörlig. Han täcker hela målburen. Väldigt snabba reflexer. Han läser spelet bra och det finns sällan öppen nätyta att sätta pucken på, säger Penguinsbacken Olli Määttä. Den klockrena beskrivningen av målvakten Matt Murray passar bra som avslutning på vår story.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 10 2016.

 

Matt Murray. Bild: Getty Images

Matt Murray. Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This