Annons
Annons

Bara ett mål på de femton första matcherna och i ett par av dem har han utgått med kramper i ljumskarna. Evighetsmaskinen Jaromir Jagr såg plötsligt ut som om tiden kommit ikapp honom och pensionen var nära. Men om det är något en av tidernas bästa forwards lärt oss: räkna aldrig ut Jaromir Jagr.
Av Karel Knap

Många fans beundrar Jagrs kraft, hans handledsskott och hans klubbteknik. Han är en av de allra bästa målgörarna genom hela hockeyhistorien. Men hans förmåga att skapa chanser åt medspelarna med sina bländande passningar ska inte förbises. Jagrs precisa passningar har lett fram till många underbara hockeyögonblick. Med originalitet, smartness och bländande effektivitet har hans spelsinne givit honom mer än 1120 assist i NHL. – Han behöver inte ens titta, säger hans före detta personlige tränare Marian Jelinek till Pro Hockey. Han åker ner i hörnet och hans huvud fungerar bättre än en dator. Han vet precis hur situationen såg ut för två sekunder sedan och åt vilket håll de andra spelarna rörde sig, så han behöver inte ens lyfta på huvudet för att nå en lagkamrat med en perfekt passning. Kanske vill han dock ta tillbaka den lilla backhandpass han slog till lagkamraten Jonathan Huberdeau i oktober. Jagr serverade pucken till sin kedjekompis, som i full fart trampade ner i sarghörnet. New Jerseys Sergei Kalinin följde efter honom, de hakade i varandra och Kalinins skridsko skar upp Huberdeaus fotled ordentligt. Den här udda olyckan hände under Floridas sista träningsmatch i West Point. Huberdeau kom därmed att missa tre-fyra månader av säsongen. Ett tungt bakslag för den unga stjärnan, för Panthers och även för kedjekamraten Jaromir Jagr.

En udda fågel

Marian Jelinek arbetar som tränare för tjeckiska ligaklubben BK Mlada Boleslav. Han var assisterande tränare för det tjeckiska landslaget och vann VM-guld 2005. Han har var också Jaromir Jagrs fystränare och bollplank från 1996 till 2003. Han minns fortfarande hur excentrisk och pedantisk Jagr var. – En gång slog vi vad. Jagr lovade mig att han kunde känna skillnad om skaftet på hans klubba var en millimeter för kort. Jag trodde inte på honom, så jag gjorde ett experiment. I hemlighet kapade jag en millimeter på hans klubba innan en träning, och gissa vad som händer? När jag sitter på läktaren viftar han med klubban och skriker direkt till mig: ”Den här klubban är annorlunda!” När Teddy Richards började sitt nya jobb som materialförvaltare för Florida Panthers i somras blev det en av hans första uppgifter att träffa Jagr och lära känna hans preferenser för klubbor och utrustning. Det tog en och en halv timme, enligt Pittsburgh Post-Gazzette. Och så fort Jagr skulle spela med landslaget, var personalen alltid på yttersta helspänn. Vaclav Sasek hade varit massör i det tjeckiska landslaget i 22 år, men han var också materialare och slipade skridskor. Alla var otroligt nöjda med hans tjänster. Utom Jagr. – Det måste ha suttit i huvudet på honom, säger Sasek. Han gillade inte kanterna på skenan och bad mig fixa dem tre gånger under OS-finalen i Nagano 1998. Jag sa alltid till de andra grabbarna att de skulle passa Jagr så han fick göra mål så fort som möjligt, för då slutade han oroa sig för sina skridskor och jag var på säker mark. Sasek betyder ”clown” på tjeckiska och denna underhållande man älskar att skämta med allt och alla. Men av Jagr blev han kraftigt stressad. – Han känner efter så mycket mer än någon annan och är så otrolig noga med sin utrustning och allt runt omkring. Det är därför han är så speciell. Lagkamraten Shawn Thornton håller med. – Han är verkligen en udda fågel, sa Thornton till Post-Gazzette. Han går sin egen väg, men det funkar uppenbarligen för han fortsätter göra det.

Den perfekta patienten

Ajdå! När Jonathan Huberdeau blev skadad i en olycklig situation i en träningsmatch mot Devils var det ett hårt bakslag för den unge stjärnan, som lagt på sig tio kilo muskler över sommaren och siktade högt inför säsongen. Det var också ett bakslag för Panthers, som tappade sin främsta ytterforward. Och det sved även hos Jaromir Jagr, vars samarbete med ynglingarna Huberdeau och Alexander Barkov hade hjälpt honom förlänga NHL-karriären. – Det är verkligen tufft, sa Jagr till tidningen Sport. När jag såg honom halta till omklädningsrummet tyckte jag så synd om honom. Sån otur att det skulle hända just precis före säsongsstarten. Men vi får hantera det nu. Vår coach gillar inte att kasta om i kedjorna och han lät oss spela tillsammans mest hela tiden. Vår framgång byggde mycket på den kemi vi hade utvecklat. Det är därför förlusten av ”Huby” är så smärtsam för oss. Jagr själv hade imponerande 27 mål och 39 assist förra säsongen, vid 44 års ålder. Hela 43 procent av spelare i ligan den här säsongen var inte ens födda när han gjorde sin debut i Pittsburgh 1990. Men drygt 15 matcher in i den här säsongen är Jagr på väg mot en klart sämre utdelning; just nu håller han en takt som ser ut att ge cirka 30 poäng. Därtill har han haft problem med ljumskarna och lämnat ett par matcher i förtid. Är det till sist så att åldern börjar besegra honom? Är detta slutet? Men problem med ljumskarna har varit lika vanligt som hans hockeyfrilla. – Han tränade för mycket benböj som tonåring, vilket skapade dålig balans mellan hans ben- och bålstyrka, säger professor Pavel Kolar, som är en världskänd fysioterapeut. Han har känt Jagr i mer än 20 år och på 90-talet brukade han flyga över till Pittsburgh så fort Jagr hade ont. – Men Jagr har blivit den perfekta patienten. Han känner så väl varenda led, sena och muskel i kroppen. Han kan numera analysera och peka ut vad som är fel och sedan hittar han ett sätt att självbehandla problemen med träning och avslappningsövningar. Så nu har han ersatt mig. Kolar borde veta. Han jobbar med flera toppidrottare, däribland tennisstjärnan Novak Djokovic, och menar att Jagr är ett fysiskt geni. – Han är så noggrann att han känner om det sitter ett klistermärke på klubban, eftersom det ändrar balansen och flexen i den.

”Jag behöver dig dygnet runt”

Nej, det råder ingen tvekan om att Jagr är en unik spelare. Hans vetenskapliga förhållningssätt till fysik och utrustning är förklaringen till att han snart passerar Mark Messier och blir den näst mest produktiva spelaren i NHL:s historia. ”I Panthers omklädningsrum i BB&T Center råder det ingen tvekan om var Jagr sitter”, skrev Post-Gazzette i en artikel om honom i oktober. ”Det ser ut som om någon tryckt ner en hockeybutik i en mixer och hällt ut alltihop i hörnet. Medan lagkamraterna får ett bås var, så har Jagr två. Han har dubbla par skridskor, dubbla handskar, viktade västar, fotvikter och tre toalettväskor fulla med saker vid sin sida.” Men det finns mycket som är extraordinärt med Jagr. Han valde tröja nummer 68 för att påminna världen om Sovjetunionens invasion av dåvarande Tjeckoslovakien. Den tröjan har han stolt burit överallt där han har spelat, även under tiden i Ryssland. Och sen då givetvis hockeyfrillan. Långa, mörka lockar av hår fladdrade bakom hjälmen under 90-talet, när han hade lekstuga med alla NHL:s backar. På senare år har han låtit håret växa ut igen, även om det numera börjar bli fler gråa inslag i de bruna lockarna. Ibland tränar han själv på kvällstid eftersom han känner att han behöver det. När han spelade i Philadelphia hade han egna nycklar till träningsrinken i Voorhees, så han kunde gå dit och åka skridskor närhelst han ville.

”Jag har aldrig sett någon med så många rutiner och förberedelser.”
Tommy Powers, fystränare i Florida Panthers

Panthers fystränare Tommy Powers blev chockad när Jagr först kom till klubben. – Han sa att han behövde tillgång till mig 24 timmar om dygnet och undrade om det var ett problem. Jag bara, öh, men jag vill typ ha ett liv också? berättade Powers för New York Times. Sedan dess har Jagrs SMS och telefonsamtal kommit vid alla tänkbara tider på dygnet. ”Om Jagr får för sig en lördagskväll att han vill ta på sig en 15-kilos väst och straffa sig själv med skridskointervaller och kanske koppla av med att skjuta direktskott från olika ställen på isen, ja då ställer Powers in planerna för kvällen eller tar med sig sin flickvän eller sina bröder till rinken”, skriver New York Times vidare. ”Om Jagr vill bogsera Powers i ett rep medan han springer intervaller i hotellkorridoren klockan halv elva på kvällen så meddelar han detta under eftermiddagen. Jagr vill helt enkelt vara redo. – Jag tränar helst ensam, för om någon säger till mig att det är träning klockan nio på morgonen och jag inte känner mig redo då så blir det inte bra. Jag gör vad jag behöver göra, när jag behöver det, säger Jagr. Jagr har heller aldrig dolt sin religion. Han brukade alltid gå till kyrkan före varje match när han spelade i Ryssland, och har alltid varit intresserad av övernaturliga ting. Bland annat brukar han läsa böcker om UFO:n och söker efter den perfekta själsliga balansen. Han får energi inte bara från mat och sömn, utan också från inre frid.

Har anpassat träningen

Vad säger ni, knappast en vanlig hockeyspelare, va? – Ingen annan gör sådär, fortsätter Tommy Powers. Jag har aldrig sett någon med så många rutiner, förberedelser och saker de lägger vikt vid. Att han får ihop allt det där säger en del om varför han fortfarande spelar vid 44 års ålder. Många ganska medelmåttiga spelare, till exempel Kip Miller och Jan Hrdina, har haft sina bästa säsonger i karriären ihop med Jagr. Han gör sin omgivning bättre. Men han är också ganska svår att spela med, då det inte är lätt att förstå och anpassa sig till hans spelstil. Han älskar att hålla i pucken och vill inte ha med sig sina kedjekamrater ner i hörnen för att avlasta. Ungefär: ”Jag behöver inte dig här, åk härifrån, bli fri och vänta på pucken.” Efter Huberdeaus skada har Jagr och Barkov fått spela ihop sig med en ny kedjekamrat, Jonathan Marchessault, som kom till klubben från Tampa i somras. Och han såg ut att trivas, med elva poäng på de första nio matcherna. – Men det tog sin lilla tid att funka ihop med Marchessault, sa Jagr till tidningen Sun Sentinel. Jämfört med ”Huby” är han mer sugen på att skjuta.

”Han är en rådgivare till våra yngre killar, de försöker kopiera hans träningsmetoder och det är superbra.”
Gerrard Gallant, tränare i Florida Panthers.

Men han har anpassat sig lite och vi flyttar pucken bättre mellan oss nu. Jagrs offensiva produktion var dock blek under hösten och många pratar nu om att det här lär bli veteranens avskedsturné runt omkring en liga som alltmer domineras av ungdomar. Men det kan vara lite för tidigt att helt avfärda den tjeckiske ensamvargen. Ljumskproblemen var inte ett resultat av åldrande, utan helt enkelt att han fick ett knä i en match mot Washington Capitals. Någon vecka senare var han frisk igen. Och även om Panthers, som förra året vann Atlantic Division, har haft en klenare start på året än i fjol så är det ingen katastrof, enligt Jagr. – Det är inte läge för panik, fråga mig efter 30 eller 40 matcher så får vi se, säger han.

”Jagr är Jagr”

Jagr vet mycket väl vad som händer runt omkring honom, han inser hur spelet förändras och har inte glömt vilka siffror som trots allt står i födelsebeviset. Vissa fans och experter trodde att han hade lämnat NHL för gott redan sommaren 2008. Men han kom överraskande tillbaka efter tre år i Sibirien och sedan dess har han samlat ihop 269 poäng på 356 matcher under fem säsonger med Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey och Florida. Vem trodde det när han skrev på ett ettårskontrakt med Philadelphia 2011? Det är inte en vanlig människa vi har att göra med här. Floridas numera sparkade coach Gerard Gallant spelade själv mot Jagr i NHL för ett kvarts sekel sedan. Han gick knappast obemärkt förbi på den tiden. – Hans hår, hans finter och hans förmåga att bara ta pucken och åka, berättade Gallant för Pro Hockey vid World Cup i Toronto.

”Visst, han blir äldre. Men Jagr är Jagr.”
Gerard Gallant, före detta tränare i Florida Panthers.

Visst, han blir äldre, men Jagr är Jagr. Jag förväntar mig stordåd av honom även den här säsongen. Han jobbar så hårt varje dag och är otroligt dedikerad till sin karriär. Gallant sa även att han har så stor respekt för Jagr att han också behandlade honom lite annorlunda. – Det är så lätt med honom. Behöver han en extra ledig dag? OK, det får han. Jag låter honom spela sitt eget spel, vi vill inte försöka ändra på honom. Visst, han rusar inte hem till egen zon lika fort som en rookie. Men han håller sig till systemet, han håller fast pucken och skapar chanser. Han är en rådgivare till våra yngre killar, de försöker kopiera hans träningsmetoder och det är superbra. Jagr och Gallant har också skojat då och då om det förflutna. Jagr påminde ofta den före detta Detroit- och Tampa-backen att han alltid brukade vara minus fyra när de möttes. – Vi bara garvar, säger Gallant med ett leende. Men hade Gallant kunnat bänka Jagr om han blev för kaxig? Till och med skicka upp honom på pressläktaren? – En bra idé. Men nej, nej, nej. Det är tufft att stryka Jagr.

Gud i Tjeckien

Hemma i Tjeckien är Jaromir Jagr i det närmaste Gud. Hans fans beundrar honom förbehållslöst. Varje gång han lägger upp en bild eller skriver ner sina tankar på Facebook så gillas det i tusental. Men trots denna status vet han inte om den här säsongen blir den sista i NHL. – Alltså, ingen vet, sa han i höstas till tidningen Sport. Jag känner mig bättre än på länge, men det hjälper inte om jag inte levererar poäng. Utan dem minskar mina chanser att få ett nytt kontrakt.

”Viktigast för mig är att jag fortfarande älskar att spela.”
Jagr om att se slutet på karriären

Vi vet alla i vilken riktning NHL är på väg, men viktigast för mig är att jag fortfarande älskar att spela. Förra sommaren ändrade han sin diet och blev sex kilo lättare, bara för att kunna hänga med alla McDavids och andra blixtsnabba ungdomar där ute på rinkarna. Efter ett lite klent slutspel 2015 har han också lagt om sina förberedelser för att nå toppformen senare på året. Så det kanske finns anledning att tro att Jagrs otroliga NHL-karriär fortsätter ett tag till?

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This