Annons
Annons

Dallas Stars fyller 50 år som organisation i år, och det är en historia med både toppar och dalar. Men med Jim Nill som GM har klubben på ett par år gått från botten till toppen. Pro Hockeys Kevin Allen berättar om ett framgångsrecept som bygger på trivsel och god atmosfär.
Av Kevin Allen

Läkarjournalena var viktigare än scoutingrapporterna i utvärderingen av starten på årets säsong för Dallas Stars. En månad in på säsongen var det bara tio spelare i laget som inte missat någon match på grund av skada eller sjukdom. – Det är svårt att veta var vi står, eftersom vi har haft så många skador, säger lagets GM Jim Nill. Just nu försöker vi bara hålla oss flytande tills vi får tillbaka lite folk. En ärlig analys av en GM känd för sin uppriktighet. För även om det var svårt för Nill att utvärdera sitt lag i november, så har NHL-expertisen varit väldigt överens om hans jobb med att bygga om klubben. Skador eller inte: det råder ingen tvekan om att Nill har förvandlat Stars till en vinnande organisation. Sedan han tog över som general manager 2013 har Nill totalt förändrat spelartruppen. Jamie Benn, Cody Eakin, Antoine Roussel och Kari Lehtonen är de enda spelarna som är kvar sedan tiden före Nill. Han förändrade inte bara laguppställningen, utan också spelarnas attityd och atmosfären i omklädningsrummet. – Det känns mer som en stark vänskap eller en familj, inte så mycket som rå business, säger Dallas center Tyler Seguin. Jim Nill är liksom din chef, GM och bästa kompis på samma gång. Lite som en styvpappa.

Sjukstuga

Efter att ha tagit över en klubb som missade slutspelet fem år på raken har laget under Nill gått till slutspel två av de tre senare säsongerna, med bättre facit år för år. Förra året vann de tuffa Central Division med 101 poäng. – Jim har gjort ett stort jobb, säger före detta NHL-coachen och NBC-experten Pierre McGuire. Han har byggt om lagets infrastruktur och har hjälpt dem bygga en identitet som ett aggressivt, offensivt lag. Men starten på säsongen har bjudit på motgångar. För första gången har Nills experiment tvingats stå emot stora skadeproblem. Mot slutet av november var Stars fortfarande utan namn som Jason Spezza, Ales Hemsky, Patrick Sharp, Mattias Janmark, Cody Eakin och Jiri Hudler. Av dem var det bara Spezza som hade lindrigare diagnoser. Därtill har även Jamie Benn och Tyler Seguin missat matcher på grund av skada. – Skadorna har stört kontinuiteten i laget. Men man ser att de kommer att bli väldigt svåra att att möta när de väl blir friska, kommenterar Pierre McGuire. Jim Nill själv menar dock att skadorna gör laget en erfarenhet rikare och bättre utrustade för framtida motgångar. – Vi får istället ge våra yngre spelare chansen där ute på isen och få ett kvitto på hur de ligger till i utvecklingen, säger Nill. Vi har inte den speed vi hade räknat med, så vi måste hitta på nya sätt att spela. Spelet måste anpassas till den laguppställning vi har tillgång till.

Nej från Nichushkin

Men Nill har inte heller undgått kritik, framförallt inte efter att i somras ha misslyckats med att skriva nytt kontrakt med unge ryssen Valeri Nichushkin, som istället återvände hem till KHL. – Vi är bekväma med hur kontraktsprocessen gick till och det erbjudande vi gav honom, sa Nill till Dallas Morning News i november. Varje kontrakt du skriver påverkar ett annat kontrakt, särskilt med unga spelare. Vi fattade ett beslut och han fattade ett beslut och det är så förhandlingar funkar. I slutändan tror jag det kan vara bra för honom att åka hem och mogna lite som spelare, och när han sedan har möjlighet och fått en bättre förståelse för vad han har här så kanske han vill komma tillbaka. Föga förvånande, med tanke på Nills rykte som en rättvis och öppen GM, så har han också bevarat relationen med ryssen och hans agent. Nill säger att Nichuskin är hjärtligt välkommen tillbaka till Stars om han vill återvända. Just detta är kanske också den största förändringen, för det Stars Jim Nill ärvde var en klubb ingen ville spela för. Men nu verkar de ha påfallande lätt att rekrytera spelare.

Supertrejden

Att trejda för en superstjärna är som att försöka lägga vantarna på ett ovärderligt konstverk. Ingen vill i regel skiljas från dem, och om så är fallet är priset nästan alltid omöjligt högt. Men på något sätt lyckades Nill övertyga Boston Bruins att släppa Seguin i byte mot Loui Eriksson, Joe Morrow, Reilly Smith och Matt Fraser. Nu är det bara backen Morrow som fortfarande är kvar i Bruins. Dallas president Jim Lites kände till Nills rykte som talangutvecklare, men hade ingen aning om att han skulle kunna få så stor påverkan på laget i rollen som GM. – Han hade inte haft jobbet i två veckor när han gjorde Seguintrejden, säger Lites. Vi insåg snabbt hur beslutsam han kunde vara. Det är uppenbart att Nill har vunnit respekt med sin vision för laget. I en era där det sägs att trejder är svåra att genomföra har han alltså bytt till sig både Tyler Seguin, Jason Spezza och Patrick Sharp. Han knöt också upp kaptenen Jamie Benn på ett åttaårskontrakt. Spezza och Sharp valde självmant att säga upp sina bytesklausuler för att komma till Stars. Backen Dan Hamhuis valde Dallas trots bättre erbjudanden på andra ställen.

Målvaktsfrågan – ett orosmoment

Om det finns ett område där Nill haft mindre framgång som GM så är det på målvaktsfronten. Istället för att försöka trejda till sig någon av de unga målvakter som fanns tillgängliga för två år sedan valde han att skriva kontrakt med veteranen Antti Niemi som komplement till Kari Lehtonen. Därmed har han nu knutit upp 10,4 miljoner dollar i vad som anses vara två relativt svaga målvakter genom hela nästa säsong. Och den finska målvaktsduon har rent statistiskt sett varit sämre än genomsnittet. Den genomsnittliga räddningsprocenten i NHL just nu ligger runt 91,5, medan Lehtonen hade 90,6 och Niemi bara svaga 89,2 förra säsongen. I inledningen av den här säsongen ligger båda under 90. – Idealiskt sett borde han stärka lagets försvar och ha mer stabilitet i mål, säger experten Pierre McGuire.

”Vi vann 50 matcher förra året, så de måste ha gjort något rätt.”
GM Jim Nill om målvaktsparet Lehtonen och Niemi

Men Nill står i vanlig ordning upp för sina spelare. – Vi vann 50 matcher förra säsongen, så de måste ha gjort något rätt, säger Nill till sitt försvar. Målvaktsstatistiken i år är inte så bra, men man måste också titta på alla våra skador och titta på vilka spelare vi kunnat ställa upp framför dem. Under hösten har inte Nill varit ute efter att trejda någon av sina målvakter, men det förväntas att han kommer att försöka sig på en trejd i samband med All Star-uppehållet i januari. Tampa Bay sägs vara öppna för att byta bort Ben Bishop och i Pittsburgh skulle mycket väl Marc-Andre Fleury kunna vara tillgänglig. Och lite beroende på vad som händer med New York Islanders så skulle de kunna tänkas vara öppna för en affär med Jaroslav Halak eller Thomas Greiss. Detroit kanske vill trejda Jimmy Howard eller Petr Mrazek.

”Sätter standard för hela organisationen”

Första säsongen med Nill bakom rodret var Dallas publiksnitt 14 658 åskådare. I år är den 18 450. Alla verkar köpa hans idéer, såväl ägarna som coacherna, spelarna och fansen. – Han vet allt om alla killar runt laget och deras familjer, säger Jason Spezza. Han bryr sig verkligen om oss och är på otroligt gott humör även när vi spelar dåligt. När Nill kom till Dallas träffade han alla anställda i personalen runt laget och beslutade sig för att behålla nästan allihop. Och med ett större tillgängligt löneutrymme har Nill inte bara förstärkt laget, utan har också möblerat om i omklädningsrummet. – Han ville inte ha stora TV-skärmar, säger Lites. Han ville ha ett fullutrustat kök. Han ville få det mer hemtrevligt, så han anställde en kock på heltid som lagade mat och plötsligt fick vi en grym atmosfär där inne. Nill vill att spelarna äter rätt, äter tillsammans och umgås.

”Han är liksom din chef, GM och bästa kompis på samma gång. Lite som en styvpappa.”
Tyler Seguin om Jim Nill

Jim Nill har blivit populär hos fansen med sin tillgänglighet och sitt mod, och charmade in sig hos ägaren Tom Gaglardi genom sin vilja att snacka hockey med honom varje dag. Hemligheten bakom Nills framgångar är alltså att vara en ”nice guy” som ändå inte hamnar sist. Tränaren Lindy Ruff har en enkel förklaring till Nills popularitet. – Han behandlar människor som han själv skulle vilja bli behandlad, säger Ruff. Han är uppriktig och det tror jag smittar av sig på både tränare och spelare. Han sätter standarden för hela organisationen.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

 

Dallas Stars. Bild: Getty Images

Jamie Benn, lagkapten och poängkung i Stars. Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This