Annons
Annons

För Cory Schneider har målvaktsspelet alltid handlat om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, inte bara i rollen mellan stolparna i New Jersey Devils. Han tror att allt händer av en anledning och att han knappast skulle vara där han är idag om inte alla bitar hade fallit på plats så väl längs vägen.
Av Julie Robenhymer

Cory Schneider började spela hockey i unga år, och som de flesta hockeyspelande barn testade han alla positioner på isen. Men det var bara en plats som fångade hans intresse. – Jag tror jag blev lite distraherad som forward och stod bara och hängde vid blålinjen och väntade på pucken. Men jag tror att positionen som målvakt tvingade mig att fokusera och vara uppmärksam hela tiden och det var så det började, säger 30-årigen från Massachusetts. Jag älskade när det var min tur att stå i mål och varje gång någon inte ville spela där eller inte dök upp så hoppade jag alltid in och snörade på mig skydden. Vid elva års ålder började han provspela för lagen i seriesystemet och när han var 14 beslutade han sig för att börja på en privat högstadieskola i området, eftersom det var där den bästa hockeyn spelades. – Det slutade med att jag hamnade på Phillips Academy, en skola som faktiskt är mer känd för sin goda utbildning än hockey, fortsätter Schneider. Jag tror bara vi vann fem av 25 matcher under mitt andra år. Vi var helt enkelt inte särskilt bra, men jag fick spela mycket och den sommaren spelade jag en del turneringar framför rätt personer där det gick riktigt bra. Så jag hamnade lite på radarn, fick en bra start på mitt tredje år och i januari hade jag en del college som började locka med stipendier.

Karriären tar fart på college

Hans tre främsta val var inget att klaga på. Boston College, Cornell och Harvard. – Jag hade tur som fick välja mellan de skolorna, för de har så mycket att erbjuda på alla sätt och vis. Men ur ett hockeyperspektiv så kände jag att det var viktigt att få spela i en toppliga som Hockey East och det var lockande att ha klassiska Beanpot som hemmarink. Att få tävla om mästerskap var viktigt för mig, säger han. Det var ett svårt beslut att tacka nej till toppskolor som Harvard och Cornell, men Boston College kändes som det perfekta valet både på och utanför isen och var det bästa beslutet för min karriär. Men innan han ens hann sätta sig i skolbänken på Chestnut Hill i Boston blev han uttagen till USA:s lag i U18-VM i Minsk. – Det var en grym möjlighet för mig, för det är det bästa skyltfönstret inför NHL-draften.

”Förr SÅGS målvakten alltid SOM grabben som inte kunde åka skridskor.”
Cory Schneider om hur synen på målvakter förändrats

Jag hörde rykten om att jag kanske skulle bli draftad, men det var inget jag ens vågade tänka på. Jag ville bara spela så bra jag kunde och hjälpa laget att vinna. Det slutade med silvermedalj och den turneringen satte mig verkligen på kartan hos NHL-scouterna. Två månader senare draftades han av Vancouver Canucks i första rundan, som 26:e spelare totalt, i NHL-draften 2004. En passande avslutning på en mycket händelserik period i karriären. – Allt bara brakade loss, saker hände innan jag ens fattade att de hände och innan jag visste ordet av hade jag fått stipendium till college, en silvermedalj i VM och blivit draftad till NHL. Det var då jag förstod att jag faktiskt skulle kunna få en karriär som professionell hockeyspelare. På Boston College gick det inte mycket sämre, för med Schneider i kassen vann skolan två raka mästerskap i Hockey East och spelade två finaler i NCAA-mästerskapet Frozen Four innan han skrev kontrakt med Vancouver Canucks.

Fast bakom Luongo

Men om det hade gått fort dit, så skulle det börja sakta ner rejält. Livet i NHL är inte alltid enkelt, speciellt inte som målvakt där jobben är få. Efter tre år i AHL-laget Manitoba Moose och en utmärkelse som ligans bästa målvakt 2009 trodde nog många att han snart skulle ta över i Vancouvers kasse. Men när Roberto Luongo skrev på ett monsterkontrakt om hela 12 år med klubben försvann hoppet för Schneider att på kort sikt bli förstemålvakt i NHL. Med sitt stabila spel sågs Schneider mer som en nyttig tillgång än en central del av lagets framgångar.

”Det tog kanske lite längre tid att bli nummer ett än vad jag hade hoppats på, men allt händer av en anledning.”
Cory Schneider om att stå i skuggan av Roberto Luongo

Han blev Canucks backup och fick helt enkelt inrikta sig på att imponera på andra NHL-lag som var intresserade av en trejd. Ryktena cirkulerade omkring honom i nästan tre år, alltmedan han fortsatte acceptera sin roll och göra jobbet mellan stolparna så bra han kunde när det väl behövdes. När han sedan skrev på ett nytt kontrakt med Vancouver sommaren 2012 sades det att Canucks nog borde göra sig av med Luongo och satsa allt på Schneider. Men vid draften nästa sommar skulle allt förändras, och plötsligt en dag tillhörde han New Jersey Devils.

”Det var ett vågat beslut”

– Jag hade varit i organisationen i nio år. Tre som prospect, tre i AHL och tre år som andremålvakt. Jag kände att jag hade lagt ner jobbet som krävdes för att äntligen få chans att bli etta. Men så blev jag trejdad och det var helt klart en chock, men också kul att ett lag värderade mig så högt som New Jersey gjorde. Det var ett vågat beslut, de gav upp mycket för mig och det motiverade mig att bevisa mig själv och visa att de gjorde rätt som satsade på mig. Det var en chans till nystart och att få bygga min egen historia, säger han till Pro Hockey. Med legendaren Martin Brodeur på väg mot pensionen visste Schneider att han skulle få sin chans som etta mellan Devils stolpar. Det bekräftade klubben också när de erbjöd ett sjuårskontrakt värt hela 42 miljoner dollar. – Jag tror jag hade stor nytta av erfarenheten som andremålvakt innan jag fick ta över som etta, och fick lära mig från stormålvakter som Roberto Luongo och Martin Brodeur. Det är inte många som får den chansen. Det tog kanske lite längre tid att bli nummer ett än jag hade hoppats på, men allt händer av en anledning och jag har lärt mig mycket på vägen dit där jag är idag.

”Målvaktsspelet har förändrats”

Det råder idag ingen tvekan om att Schneider är en av NHL:s bästa målvakter, speciellt inte efter att han togs ut till USA:s lag i World Cup i september. Men han är likväl motiverad att bli bättre varje dag. Viljan att bli framgångsrik eldas på av en tävlingsinstinkt och en respekt för hur många unga målvakter där ute som vill ta hans jobb. – Målvaktsspelet har förändrats sedan jag var liten. De unga spelarna är mer redo nu, både vad gäller förberedelserna och träningen som krävs. Antalet duktiga målvaktstränare har också skjutit i höjden och de lär ut mycket fler detaljer i unga år. Det är rätt fantastiskt att se vad många ungdomsspelare kan göra idag, säger han. – Men jag tror också att fördomarna om målvakter har förändrats. Förr sågs målvakten alltid som den där grabben som inte var så bra tränad eller inte kunde åka skridskor, men nu har du riktiga atleter mellan stolparna och även starka och talangfulla barn vill spela målvakt. Träningsmetoderna för målvakter har blivit så mycket bättre och jag försöker bara hänga med de här killarna och hålla mig i takt med utvecklingskurvan. Men oavsett hur begåvad du är så sitter väldigt mycket i huvudet. Jag kanske inte är lika smidig som jag en gång var, men jag tror jag kan förlita mig på instinkt betydligt mer nu och det är en stor fördel.

Ska vi slåss om Stanley Cup

Väl inne på sin fjärde säsong med New Jersey Devils finns bara ett mål för den 189 centimeter långe och 93 kilo tunge målvakten: ta laget till slutspel och slåss om Stanley Cup. – Vi knackar lite på dörren. Vi har haft några år där det har varit en del förändringar och vi har fyllt på laget med lite yngre killar, fått in lite mer skicklighet och det här är året då vi kan ta ett stort steg, tror jag. För egen del måste jag se till att vara på topp varje kväll och vara en trygghet för resten av grabbarna. De ska veta att jag finns där och vinner de matcher vi ska vinna och kanske snor några matcher vi kanske inte skulle vunnit. Det är en stor utmaning för mig att ta ett lag till slutspel och ställa till med lite jäkelskap där.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

 

Cory Schneider. Bild: Getty Images

Kan Devils plocka en slutspelsplats i år? Bild: Getty Images

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This