Annons
Annons

Välkommen till Pro Hockeys Front Office! Här luftar våra skribenter sina åsikter om heta NHL-frågor. Den här gången skriver Peter Sibner om ett New York Rangers som nog har lite bränsle kvar i tanken.

Före lockouten 2004 kunde man fortfarande bygga mästarlag genom att värva stjärnor på sommaren och fylla på med ett par veteraner vid trading deadline. Lag som Detroit, Pittsburgh, Dallas och Colorado lyckades vinna flera Stanley Cup med den här modellen på 90- och 00-talen. Men när lönetaket infördes i NHL för snart 12 år sedan skakade det fullständigt om förutsättningarna.

När du inte längre kan betala vilka löner som helst blir det helt avgörande att ha en långsiktig plan, drafta rätt, systematiskt förvalta och utveckla dina talanger och hela tiden säkerställa att du får så mycket hockey per dollar som möjligt ut ur din trupp. När den ekvationen till slut börjar halta gäller i regel bara ett råd: riv ner och bygg om. Pittsburgh och Chicago är exempel på lag som varit ända nere i källaren och vänt, löst in sina bottenplaceringar mot superstjärnor i draften och nu vunnit flera Stanley Cup med en superduo som stomme. Edmonton, Buffalo, Calgary och Toronto är inne på samma linje. Därför är det också lite på modet att rekommendera rivning och nybygge så fort ett lag blir lite till åren. I förra numret skrev Linus Hugosson om Detroit som ett bra exempel på lag som nog gör bäst i att acceptera ett par risiga säsonger för att kunna fylla på med ungt och fräscht. Jag håller med om hans analys för just Detroit. Alla sviter tar slut, även de som givit 25 raka säsonger i slutspel.

”Rangers har lyckats bättre än många andra utanför draften.”
Peter Sibner

Men det betyder inte att det alltid är rätt väg för alla. New York Rangers, till exempel. Deras tid var ju förbi, så sa vi alla i somras. Lagets viktigaste pjäs Henrik Lundqvist fyller 35 i år och dyra spelare som Dan Girardi och Rick Nash har av allt att döma sett sina bästa år. Därtill är lagret i talangfabriken påfallande glest. Men brist på supertalanger är inget nytt i klubben. Rangers har bara valt bland de tio första en enda gång sedan lockouten och det var Dylan McIlrath, som nyligen skeppades till Florida. Men å andra sidan har de istället plockat Derek Stepan som 51:a, Jesper Fast som 157:a och Pavel Buchnevich som 75:a. Spelare som J.T. Miller, Chris Kreider och Brady Skjei är egna förstarundor, men sena sådana. De var inte heller redo för NHL i junioråldern, men ingen kan säga annat än att de skolats väl i AHL och börjat växa in i kostymen. Dessutom har Rangers lyckats bättre än många andra utanför draften. Mats Zuccarello kom odraftad från Modo, Jimmy Vesey värvades från college. Från NCAA tog de även spelare som Kevin Hayes och Ryan McDonagh. De senaste fem åren har Rangers varit ett av ligans allra bästa lag, placeringsraden är 2-6-2-1-3 och de har varit i en Stanley Cup-final och ytterligare två konferensfinaler. Få lag kan matcha ett så konsekvent facit. På elva år har de bara missat ett slutspel, då med en ynka poäng. Även årets säsong har startat bra, och visst är Henrik Lundqvist trots svackor och petningar en stor del av lagets utsikter att utmana. Så länge han står kvar tycks det finnas kraft för en push till.

 

Om krönikören

Peter Sibner är ny chefredaktör för Pro Hockey, har skrivit om hockey i många år på Hockeysverige.se och jobbar även med Eliteprospects.com. Kan dessutom stoltsera med en inte jättespektakulär hockeykarriär i Rydaholms SK, Lönashults IF och Hanson Brothers Stockholm HC.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 1 2017.

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This