Annons
Annons

Välkommen till Pro Hockeys Front Office! Här luftar våra skribenter sina åsikter om heta NHL-frågor. Den här gången ger Chris Johnston från kanadensiska Sportsnet sin syn på det faktum att alla sju Kanadalag missade slutspelet i NHL i år. Kris i Kanada? Knappast!

Det började talas om kris i kanadensisk hockey när landets samtliga sju NHL-lag missade slutspelet denna säsong. Men som vår krönikör Chris Johnston antyder nedan andas de nordliga NHL-fansen optimism.

Som så många gånger förr har folket talat via tv:s tittarsiffror. Det mest sedda programmet på kanadensisk tv under Stanley Cup-slutspelet första månad sändes den 30 april. Kvällen då NHL:s draftlotteri avgjordes. Det var inte ett konstigt sammanträffande, eller en produkt av ett stort oväder som tvingade ett helt lands befolkning att stanna inomhus. Nej, utan då alla sju kanadensiska NHL-lag för första gången hade missat slutspelet samtidigt, hade alla en teoretisk chans att få förstavalet i draften. Det här var enda gången under hela våren som de kanadensiska hockeyfansen skulle få känna äkta hopp.

”Kom ihåg, allt som faller ned måste också studsa upp igen.”
Chris Johnston

Torontofansen fick något stort att fira den här kvällen, eftersom Maple Leafs fick förstavalet, så även Winnipegfansen, eftersom Jets klättrade upp till andravalet. Edmonton (nummer fyra), Vancouver (nummer fem) och Calgary (nummer sex) fick också framskjutna val. I ett land som inte har fått fram en Stanley Cup-mästare på 23 år blev det här en stor nyhet. Vancouver i problem Det hjälpte också till att lägga band på den stora besvikelse som fanns över lagens sportsliga misslyckanden. Allt medan de 16 amerikanska slutspelslagen blev åtta, sedan fyra, sedan två, drömde kanadensiska fans om draften och sommarens silly season. Snacket i Toronto handlade mer om hur Auston Matthews kommer att se ut i den blåvita uniformen, än om finalen mellan Pittsburgh och San Jose. Jetsfansen funderade på om Patrik Laine kan bli den nya ”Finnish Flash”. Oilersfansen har invigningen av en ny arena att se fram emot.

En ny coach förväntas få ut mer av det unga laget i Calgary, och Carey Prices återkomst förväntas frälsa Montreal. Även för det budgetmedvetna Ottawa, där planer finns på att bygga en ny arena centralt, blåser optimismens vindar. Det enda stället vi hittar ångest på är Vancouver. Klubbens general manager Jim Benning vägrar att inse att laget behöver en fullskalig generationsväxling, något som får många fans att tro att han bara förlänger lidandet. De har förmodligen rätt. Men alla andra tror och hoppas. Optimism spirar Ni förstår, vi har lärt oss ett och annat av det här slutspelet, som alltså saknat kanadensiska lag att heja på. Kanadensarna älskar fortfarande hockey, vilket bevisas av att tittarsiffrorna inte alls varit så låga som en del trodde. Matcherna har varit fantastiska och många kanadensiska spelare har spelat huvudroller. Och kanske är avståndet mellan var den lokala klubben är och var den borde vara inte så stort som det en gång befarades. Framtiden är nära för flera av Kanadas NHL-klubbar. Kom ihåg, allt som faller ned måste också studsa upp igen. Det är en princip som fansen här tror på.

 

Om krönikören

Chris Johnston är ett stjärnskott inom NHL:s mediavärld. På kort tid har han blivit huvudkrönikör för tv-kanalen Sportsnet. För Pro Hockey har han skrivit sedan 2009.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 6 2016.

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This