Annons
Annons

Välkommen till Pro Hockeys Front Office! Här luftar våra skribenter sina åsikter om heta NHL-frågor. Den här gången skriver Kevin Allen om hjärnskakningar.

Hjärnskakningsproblemet är en huvudvärk som inte ger med sig för NHL:s kommissionär Gary Bettman. Inte nog med att Bettman slåss i domstolarna, där fler än 100 ex-spelare har stämt ligan för att de anser att den inte informerade dem om riskerna för att få hjärnskador, han förlorar även PR-slaget.

NHL hade försökt vara progressiva i sin hantering av hjärnskakningsprotokollen, men alla goda gärningar glömdes snabbt bort när Gary Bettman gick ut och hävdade att det inte finns någon länk mellan hjärnskakningar och den nedbrytande hjärnsjukdomen CTE. Bettman är en briljant advokat, och han måste ha den åsikten, eftersom ligan och klubbägarna (hans uppdragsgivare) är inblandade i en mångmiljonstvist i domstol. Bettman kommer aldrig att säga offentligt att hans motpart har fog för sin stämning. Han har också rätt i sak när han säger att det ännu inte finns vetenskapliga bevis för att länken existerar. Forskarna behöver mer tid på sig för att ta reda på varför en del idrottsmän får CTE och andra inte. Ett större underlag krävs. Problemet för Bettman, och orsaken varför han förlorar trovärdighet hos allmänheten i frågan, är att folk anser att sunt förnuft säger att om en person drabbas av många hjärnskakningar, eller har knuffats in i en hård sarg för många gånger, eller har fått för många slag mot huvudet i hockeyfighter, så är det troligt att hjärnan tar permanent skada. En studie av hjärnorna hos de avlidna NHL-spelarna Bob Probert, Rick Martin, Reg Fleming och Derek Boogaard, som alla dog i förtid, visade att de led av CTE.

”NHL kan inte vinna i domstol”

För ett halvår sedan avslog en federal domare i Minnesota NHL:s begäran att ogiltigförklara hjärnskakningsstämningen. NHL menade att hjärnskakningsfrågan täcks av kollektivavtalet mellan ligan och spelarfacket, något domaren alltså inte höll med om. En amerikansk senator skrev också ett uppmärksammat brev till Bettman, där han kritiserade NHL:s hållning i frågan. Samtidigt fortsätter NHL att uppdatera sitt hjärnskakningsprotokoll i hopp om att minska antalet hjärnskakningar. Enligt rapporter i media ska ligan använda sig av fyra oberoende observatörer i varje match den här säsongen. Dessa ska ha makt att ta bort en spelare ur matchen om de ser tecken på en möjlig hjärnskakning. NFL har redan nått förlikning med ett stort antal ex-spelare i en stämning, som liknar den som NHL har fått på halsen. NFL ska betala närmare en miljard dollar till spelarna de kommande 65 åren.

”Den återstående frågan är när NHL ska betala och hur mycket.”
Kevin allen

Förväntningen är att domaren som håller i NHL-stämningen ska uppmana ligan och ex-spelarna att nå förlikning innan en lång och segdragen domstolsstrid blir nödvändig. NHL har inte lika stora resurser som systerligan NFL, vilket innebär att slutsumman i förlikningen inte kommer att komma i närheten av den i NFL-målet. En förlikning är förmodligen NHL:s bästa alternativ. Rättssystemet är svårt att begripa sig på, men det verkar osannolikt att NHL kan vinna det här målet i domstol. Den återstående frågan är när NHL ska betala och hur mycket. I väntan på svar fortsätter Bettman att bedriva ett PR-krig som han aldrig kan vinna.

 

Om krönikören

Kevin Allen är en Hall of Fame-journalist som har bevakat NHL sedan 1986. Som huvudkrönikör för USA Today räknas han som en av hockeyvärldens mest inflytelserika journalister. Han bor utanför Detroit med sin fru Terri.

 

Artikel hämtad från Pro Hockey nr 9 2016.

Annons
Annons

Pin It on Pinterest

Share This